Economische klimaatschade VS loopt op

De Amerikaanse overheid gaf het afgelopen decennium meer dan 350 miljard dollar uit aan de gevolgen van extreem weer en brand. Beeld REUTERS
De Amerikaanse overheid gaf het afgelopen decennium meer dan 350 miljard dollar uit aan de gevolgen van extreem weer en brand.Beeld REUTERS

De Amerikaanse overheid moet de risico’s van klimaatverandering snel gaan beperken.

Het veranderende klimaat kost Amerikaanse belastingbetalers miljarden dollars per jaar en de schade zal stijgen naarmate het aantal stormen, branden en droogtes toeneemt. Maar de overheid doet nog niets om de economische risico’s van klimaatverandering te beperken, stelt het onafhankelijke Government Accountability Office (GOA) in een vandaag verschenen rapport.

Meer dan 350 miljard dollar gaf de overheid het afgelopen decennium uit aan de gevolgen van extreem weer en brand, waarvan 90 miljard aan verzekeringskosten voor mislukte oogsten en overstromingen, meldt het GOA, de rekenkamer van het Congres. De recente branden in de wijnstreken van Californië en de orkanen van dit jaar zijn dan nog niet meegeteld.

Harvey, Irma en Maria en de natuurbranden in negen westelijke staten hebben volgens schattingen van de overheid tot 300 miljard dollar schade geleid. Zo’n bedrag kan de overheid zich niet jaarlijks veroorloven, zei de Republikeinse senator Susan Collins tegen persbureau Reuters. Ze verwees ook naar het opwarmende zeewater waardoor orkanen krachtiger worden. Samen met een Democratische collega had ze om het onderzoek gevraagd.

Tekst loopt door onder de kaart.

null Beeld Trouw | GAO
Beeld Trouw | GAO

Strategie

Het GOA, dat dertig studies bekeek en 26 deskundigen ondervroeg, ziet de financiële klimaatlasten als een ‘hoog risico’ en spoort de overheid aan een strategie te ontwikkelen. Als verzekeraar tegen overstromingen en mislukte oogsten heeft de overheid een direct belang om boeren weerbaarder te maken. Anders zullen de premies op termijn met miljarden stijgen. Natuurrampen zijn van alle tijden, maar volgens klimaatkenners wordt het weer extremer.

Collins noemt de mogelijke gevolgen voor de economie en de begroting ‘ontzagwekkend’. Ze vreest bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid van vissers in haar deelstaat Maine, waar veel kreeften vandaan komen.

De gevolgen van klimaatverandering verschillen per regio. De infrastructuur aan de oostkust loopt gevaar door stormen en stijgend zeewater. Het westen krijgt meer te maken met waterschaarste, branden en dodelijke hittegolven. Het midwesten en de Great Plains worden vatbaarder voor slechte oogsten. Positieve gevolgen zijn er ook, zoals minder doden door extreme kou in het noorden, of kansen voor de landbouw in regio's die eerder achterbleven.

Trump sceptisch

Het ministerie van landbouw waarschuwde eerder al voor hogere kosten en lagere opbrengsten in de landbouw. Onkruidbestrijding kostte in 2014 al ruim 11 miljard dollar. Dat bedrag zal groeien als de temperatuur stijgt. Kleine variaties in de lichaamstemperatuur van vee kunnen de vruchtbaarheid verminderen en de productie van vlees, melk of eieren beïnvloeden. Insecten en ziektes staan ook op de lijst met risico’s.

President Trump is sceptisch over klimaatmaatregelen. Hij stimuleert de kolenindustrie en wil de VS terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Ook heeft hij klimaatsceptici benoemd op hoge posten. Bijvoorbeeld bij het Environmental Protection Agency, dat volgens het GOA niet op dit rapport heeft gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden