Economische groei geremd door dichtdraaien gaskraan

Exterieur van het Centraal Bureau voor de Statistieken.Beeld anp

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal nauwelijks gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is vooral het gevolg van het verder dichtdraaien van de gaskraan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht vandaag kwartaalcijfers naar buiten.

De Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 0,1 procent groter dan in de eerste drie maanden van dit jaar. De groei was daarmee aanzienlijk beperkter dan in het eerste kwartaal, toen een plus van 0,6 procent werd gemeten. Wel was de Nederlandse economie in de maanden april, mei en juni 1,6 procent groter dan een jaar eerder.

Minder gas
De groei werd vooral geremd door de afname van de gasproductie. De Nederlandse regering draaide de gaskraan gedeeltelijk dicht om het risico van aardbevingen in Groningen te verkleinen. Hierdoor daalde de export van gas, terwijl de invoer steeg.

Minister Henk Kamp van economische zaken maakt zich geen zorgen over de minder rooskleurige cijfers. Volgens hem kan de Nederlandse economie dit wel dragen. "De onderliggende groei blijft onverminderd sterk en onze economie is wendbaar genoeg om tegenvallers op te vangen", laat hij in een reactie weten.

Gunstig beeld
Volgens het CBS staan verder alle seinen op groen, met positieve bijdrages van de consumptie, de investeringen en de export. De Nederlandse economie is nu min of meer terug op het niveau van voor de economische crisis, die zeven jaar geleden losbrak.

Dankzij de lichte verbetering van de werkgelegenheid en het herstel op de woningmarkt durven consumenten weer meer uit te geven. Daarbij namen vooral de uitgaven aan elektrische apparaten en meubels toe.

Bedrijven gaven meer uit aan machines, telecommunicatie en software. Ondernemers werden daarbij positiever over de toekomst en voerden de bezetting in hun fabrieken en bedrijven op tot het hoogste peil sinds 2008.

Kamp: "Dit toont aan dat onze ondernemers concurrerend werken en producten en diensten aanbieden waar wereldwijd groeiende vraag naar is. Het geeft vertrouwen dat we in staat zijn om de Nederlandse economie versneld te laten doorgroeien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden