Economische factoren bepalen zorggebruik

Beeld ANP XTRA

Gemeenten met veel werklozen en veel laagopgeleiden hebben hogere zorgkosten.

Wat hebben Staphorst, Urk en Barneveld met elkaar gemeen? Het zijn gemeenten waar de SGP bij de laatste verkiezingen de meeste stemmen haalde. Het zijn ook de gemeenten die behoren tot de top van plaatsen waar inwoners weinig gebruik maken van zorg uit de zorgverzekeringswet (Zvw).

De Zvw vergoedt zorg van de huisarts, medicijnen van de apotheek en de medisch specialisten in het ziekenhuis. De kosten worden betaald door iedereen met een zorgverzekering. Dat is in Nederland iedereen die ouder is dan 18 jaar.

De cijfers van de gemeenten komen van Vektis Intelligence, een databureau dat werkt met de ingediende declaraties van zorgverzekeraars. Zo weet Vektis waar de consumenten wonen die de rekeningen hebben ingediend zodat zij alle gedeclareerde kosten op kaart kunnen zetten.

Verklaring

Op die kaart vallen de drie eerder genoemde SGP-gemeenten op. Volgens het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten is de sociale samenhang in deze gemeenten groot, is het er veiliger op straat en hebben de inwoners meer toegang tot openbaar groen.

Maar religiositeit en sociale samenhang kunnen niet de enige verklaring zijn. Ook Koggenland, Lansingerland en Midden Delfland staan hoog in de lijst van gemeenten met weinig declaraties terwijl zij dichter bij het landelijk gemiddelde zitten.

De luchtkwaliteit blijkt ook niet van invloed te zijn. In Vlagtwedde, Delfzijl en Pekela gaan inwoners juist veel vaker naar de dokter, maar daar is de lucht heel wat beter dan in bijvoorbeeld de drie SGP-gemeenten.

De sterkste relatie met zorggebruik is niet te vinden in de leefomgeving en een hecht gemeenschapsgevoel. Het zijn de sociaal-economische statistieken die de sterkste correlatie hebben met het zorggebruik. De Oost-Groningse gemeenten, Heerlen, Zandvoort en andere plaatsen waar inwoners vaak naar de dokter gaan, hebben allemaal een relatief hoge werkloosheid, meer vroegtijdige schoolverlaters en lager tot middelbaar opgeleide arbeidskrachten. Het omgekeerde is te zien bij gemeenten met lage zorgkosten.

Daarnaast speelt levensstijl een rol. In de gemeenten met lage kosten bewegen inwoners meer dan in de plaatsen met hoge kosten.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

Zorgkosten in Nederland Beeld Trouw

Wijkverpleging

Het geld in de gemeenten met veel declaraties gaat vooral naar gespecialiseerde medische zorg en de wijkverpleging. Dat laatste heeft voor een groot deel te maken met de ouderen in de gemeenten. In alle plaatsen waar inwoners veel zorg declareren, wonen bovengemiddeld veel ouderen.

Zorgkosten in Nederland bestaan voor het grootste deel uit behandelingen die volgens de Zwv worden vergoed. Een andere omvangrijke kostenpost is de Wet langdurige zorg, de Wlz. De verpleeghuizen vallen bijvoorbeeld onder deze wet. Als de Zvw en Wlz bij elkaar worden opgeteld, zijn niet de krimpgebieden de grootste zorggebruikers, maar Ermelo, Baarn en Zoeterwoude. Ermelo besteedt 6721 euro per verzekerde aan zorg. Zeewolde maar 2280. De verschillen komen door de verpleeghuizen en instellingen waar gehandicapten verblijven. Ermelo telt veel van deze instellingen die mensen van buiten de gemeente opvangen. In Zeewolde zijn die instellingen er niet.

Lees ook: Groot deel zorggeld gaat naar kleine groep Nederlanders

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden