Ideeën over de grens

Economische dip leidt in Duitsland snel tot crisis

Inzichten, geselecteerd uit internationale media en sites

The Atlantic

Veel linkse westerse intellectuelen waren in de vorige eeuw verblind door hun enthousiasme over het reëel bestaande socialisme in de Sovjet-Unie en haar satellietstaten. Maar een roze bril was niet het enige waardoor de fellow travellers zich zo makkelijk in de luren lieten leggen. Wat ze gemeen hadden, was dat ze in hun eigen land zo veel verval en zo weinig bezieling aantroffen.

Eenzelfde mechanisme ziet columniste Anne Applebaum nu op rechts. Het verklaart waarom commentatoren als Patrick Buchanan en Tucker Carlson Poetin bewonderen. “Ze zien overal om zich heen degeneratie, raciale vermenging, ‘politieke correctheid’, homohuwelijk en religieus verval. Het Amerika waar ze nu wonen lijkt niet meer op het witte, Angelsaksische, protestantse Amerika dat ze zich herinneren, of menen te herinneren. En dus begonnen ze naar het buitenland te kijken, op zoek naar de spiritueel verenigde, etnisch pure naties, zoals bij voorbeeld Rusland.”

Poetin ‘staat pal voor traditionele waarden tegen westerse culturele elites’, zegt Buchanan. “Ik denk dat we waarschijnlijk Ruslands kant moeten kiezen, als we moeten kiezen tussen Rusland en Oekraïne”, vindt Carlson. Beiden mogen zich gelukkig prijzen dat ze niet in hun droomland hoeven wonen, sneert Applebaum.

CNN, Snopes

Ene Adolfo Martinez rukte in oktober een regenboogvlag van een kerk in Ames, in de Amerikaanse staat Iowa, en stak die in de fik voor een striptent, die hij even daarvoor was uitgezet. Een rechtbank legde hem hiervoor in december vijftien jaar gevangenisstraf op.

Vijftien jaar cel, voor het verbranden van een regenboogvlag!? En dat terwijl linksen ongestraft de Amerikaanse vlag verbranden, klaagde de rechtse Amerikaanse site Western Journal. Een verkrachter komt met minder weg, schreef de Britse tabloid The Sun.

Ho, ho, het ligt iets genuanceerder, schrijft factcheck-site Snopes: de man is al twee keer eerder veroordeeld voor een hate crime, en daarmee valt hij onder een rechtsbepaling die de maximale straf van vijf jaar verdrievoudigt. Ook heeft hij geen enkele spijt van zijn daad.

Maar toch: vijftien jaar voor het verbranden van een vlag. Homohaat is zeer bedreigend, mooi dat Iowa dat zwaar opneemt, reageert de directeur van LGBT-organisatie One Iowa tegenover CNN. Maar over de hoge strafmaat zegt ze: “Ik zie niet in hoe die individuen als Adolfo Martinez helpt inzien welke schade ze hebben aangericht.”

Der Spiegel

Duitsland stevent af op economisch zwaar weer, en dat belooft er in te hakken omdat het land veel van zijn eigenwaarde altijd ontleent aan zijn economie, betoogt econoom en Der Spiegel-columnist Henrik Müller. Lang teerde de nationale trots op zijn naoorlogse Wirtschaftswunder. De Duitse hereniging was goed voor een relatief korte periode van nationale euforie, die een domper kreeg door een afzwakkende economie, en verergerde tot niets minder dan een zwart decennium van regelrechte nationale depressie.

Niet toevallig kwam daaraan een eind in 2006, toen Duitsland het EK voetbal organiseerde, en vrolijk nationalisme het land overspoelde. Duitsland krabbelde snel op uit de crisis van 2008, dankzij nieuwe markten in Europa, de VS en China. Die economische bloeiperiode loopt nu ten einde. De auto-industrie heeft te lang ingezet op de verbrandingsmotor, en ook in (digitale) technologie loopt Duitsland niet voorop. Zal economische tegenslag weer leiden tot een crisis? Een realistisch zelfbeeld en krachtig politiek leiderschap kan helpen, hoopt Müller.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden