Economische crisis verziekt werksfeer

null Beeld ANP
Beeld ANP

De economische malaise verziekt de sfeer op de werkvloer. Managers stellen zich zakelijker op en collega's bekijken elkaar met argusogen. Uit angst voor ontslag zouden bovendien minder mensen ongewenst gedrag durven aangeven, blijkt uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV).

Petra Vissers

Van de driehonderd ondervraagde vertrouwenspersonen ziet driekwart dat het management de afgelopen tijd harder en zakelijker is geworden. "Het verbaast me dat de invloed van de economische crisis zo groot is", zegt LVV-voorzitter Anne de Ruiter.

Onzekerheid over reorganisaties en bezuinigingen zorgt volgens De Ruiter voor 'een gespannen en minder vrolijke sfeer'. De angst voor ontslag groeit, ziet 84 procent, waardoor ongewenst gedrag volgens bijna 70 procent van de vertrouwenspersonen toeneemt. "Soms kan onzekerheid tot verbondenheid onder werknemers leiden, maar vaker leidt het tot minder positieve veranderingen", zegt De Ruiter. Uit angst hun baan te verliezen, zeggen werknemers volgens 61 procent van de geënquêteerden liever niets over treiterende collega's of een verziekte sfeer.

Burn-out
Alle spanning zorgt voor meer ziekteverzuim. Bij sommige werknemers leidt het zelfs tot een burn-out. Uiteindelijk kost dat bedrijven en de Nederlandse economie alleen maar geld, redeneert De Ruiter.

"Managers moeten hun mensen aanspreken op wat goed gaat. Ook betrokkenheid blijkt al enorm te helpen", geeft De Ruiter als tip.

Werknemers raadt ze aan met een vertrouwenspersoon te praten. Doe dat wel snel, zegt ze: "Anders is het kwaad al geschied".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden