Economische crisis remt emancipatie vrouwen af

Prinses Máxima in 2009 tijdens een voorlichtingsdag over meisjes en techniek op een scholengemeenschap in Holten.Beeld ANP

Door de economische crisis is de afgelopen jaren nauwelijks iets verbeterd aan de emancipatie van vrouwen. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2011 hadden zo'n 3,2 miljoen vrouwen een baan van minstens 12 uur per week. Bij mannen was dat 4 miljoen. Het aandeel werkende vrouwen lag daarmee op hetzelfde niveau als 2 jaar eerder: 64 procent. Net als in 2009 was vorig jaar 52 procent van de vrouwen tussen de 20 en 64 jaar economisch zelfstandig.

Werkloos
'De trend dat steeds meer vrouwen niet stoppen met werken na de geboorte van hun eerste kind, is niet veranderd, maar door de crisis is ook een deel van de vrouwen werkloos geworden', verklaart Ans Merens, wetenschappelijk medewerkster van het SCP. 'Beide ontwikkelingen heffen elkaar als het ware op.'

Vrouwen waren in 2011 nog steeds vaker werkloos dan mannen (5,3 procent tegenover 4,9 procent). Wel is het zo dat de werkloosheid onder vrouwen in deze periode minder hard is gestegen dan onder mannen. Dat komt volgens Merens doordat de crisis vooral heeft toegeslagen in echte mannensectoren als de bouw en techniek. 'In een vrouwensector als de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld nog geen ontslagen gevallen en dat zal waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren', aldus de onderzoekster.

Technisch beroep
Hoewel het aandeel meisjes met een exact vakkenpakket op school de afgelopen jaren is toegenomen, is het aantal vrouwen dat daadwerkelijk voor een technische vervolgopleiding of een technisch beroep kiest, nog steeds heel gering, weet Merens.

De stijgende kosten van kinderopvang als gevolg van overheidsbezuinigingen hebben in de onderzochte periode geen negatief effect gehad op de emancipatie van vrouwen. Het gebruik van professionele kinderdagverblijven en hulpouders is weliswaar iets gedaald, maar dat wordt volgens het SCP en CBS voldoende gecompenseerd door een stijging in de (informele) kinderopvang door familie of vrienden.

 
De trend dat steeds meer vrouwen niet stoppen met werken na de geboorte van hun eerste kind, is niet veranderd, maar door de crisis is ook een deel van de vrouwen werkloos geworden.
SCP-onderzoekster Ans Merens
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden