Economie vertoont matige groei

amsterdam – - De Nederlandse economie blijft de komende jaren in een gematigd tempo groeien. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in de halfjaarlijkse ramingen die gisteren werden gepubliceerd.

De centrale bank verwacht dat de economische groei in 2010 zal uitkomen op 1,7 procent. De groei stabiliseert in de jaren daarop, met een plus van 1,6 procent in 2011 en 1,7 procent in 2012. De ramingen zijn iets positiever dan een half jaar geleden, toen DNB nog uitging van een groei van 1,2 procent in 2010 en 1,3 procent in 2011. „Dit beeld past bij een financiële crisis”, zegt DNB-directeur Lex Hoogduin in een toelichting op de cijfers. „Het herstel gaat dan langzamer dan bij andere recessies. Het weer opbouwen van de buffers kost tijd en groei. Maar als je dit groeitempo kunt combineren met het gezond maken van de overheidsfinanciën, is het heel acceptabel.”

De komende jaren wordt de groei steeds meer gedragen door stijgende uitgaven van consumenten, en toenemende investeringen door bedrijven. In eerste instantie profiteerde de Nederlandse economie vooral van een toegenomen export als gevolg van de aantrekkende wereldhandel. Die blijft de komende jaren groeien, maar veel minder dan in 2010.

Opvallend is dat, ondanks de groei, de werkloosheid de komende jaren zal blijven oplopen. DNB houdt er rekening mee dat in 2012 de werkloosheid is toegenomen tot 441.000 mensen, ofwel 5 procent van de beroepsbevolking. Dat staat in schril contrast met cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die al maanden achtereen een dalende werkloosheid laten zien. Het verschil zit vooral in de definitie van werkloosheid: het CBS kijkt alleen naar banen van minstens 12 uur per week, DNB rekent alle banen mee.

Als gevolg van de recente onrust over de schulden in Europa is de voorspelling van DNB met veel onzekerheden omgeven, aldus het rapport. Overheden moeten de komende jaren nog flink bezuinigen om de financiën weer op orde te krijgen. Dat remt de economische groei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden