Economie loopt vast op zuinigheid

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nederlandse consument houdt al twee jaar lang zijn geld op zak. Een hardnekkig probleem, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat maakt dat de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal met 1,1 procent kromp, terwijl Frankrijk en Duitsland bescheiden groeiden met 0,2 procent en België op groei noch krimp uitkwam.

Lidwien Dobber

En in de loop van dit jaar werd het probleem almaar groter. Gaf de Nederlander in het eerste kwartaal nog 0,7 procent minder uit dan het jaar ervoor, in het tweede kwartaal daalden de bestedingen met 1,3 procent en in juli, augustus en september zelfs met 1,8 procent.

Huizenprijzen
De dalende huizenprijzen zijn de grootste boosdoener, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Die maakt dat de Nederlander zich arm voelt, iets waar burgers in buurlanden geen last van hebben.

En hoewel de werkloosheid in Nederland relatief laag is, steeg die in september wel tot 6,8 procent; er kwamen zesduizend werklozen bij, terwijl het aantal vacatures met duizend afnam. Per duizend banen staan er nu dertien vacatures open en die verhouding heeft het CBS sinds 2003 niet meer gezien.

Werkloos
De maatregelen die het tweede kabinet-Rutte in petto heeft zullen het consumentenvertrouwen niet doen toenemen, zegt Van Mulligen. Koopkrachtplaatjes met daarin voorgerekend wat lagere hypotheekrenteaftrek en oplopende zorgkosten voor hem betekenen, vliegen de consument om de oren. En wordt hij werkloos, dan krijgt hij nog maar een jaar WW.

Toch, meent minister Kamp van economische zaken, is het nieuwe kabinet op de goede weg. "We brengen de overheidsfinanciën op orde, we werken onnodige regels weg en we geven ondernemers betere toegang tot financiering zodat ze kunnen investeren en groeien."

Ondernemers
Ondernemers moeten het land er bovenop helpen, vindt de minister, maar ook zij laten hun geld niet rollen. Bedrijfsinvesteringen lagen in het derde kwartaal 6,4 procent lager dan een jaar eerder. Ook ondernemers kijken aan tegen lelijke cijfers: in de eerste twee kwartalen hielp de export de economie nog aan een klein plusje, nu daalde de uitvoer van Nederlandse producten met 1,7 procent.

Alleen de wederuitvoer - producten die hier binnenkomen maar bestemd zijn voor het buitenland - groeide met 3,9 procent. Maar aan verplaatsing van producten verdient Nederland veel minder dan aan de verkoop van eigen waar.

Met een krimp van 1,1 procent wijkt Nederland stevig af van het gemiddelde van de zeventien euro-economieën. Dat ligt op -0,1 procent, waardoor de eurozone voor het tweede kwartaal op rij krimpt en dus officieel in recessie verkeert, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat gisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden