'Economie is in nieuwe storm beland'

Zoellick: Les die we uit 2008 hebben getrokken is dat hoe langer je wacht, hoe meer je moet doen

De wereldeconomie gaat een nieuwe en gevaarlijke fase in. Volgens Robert Zoellick, president van de Wereldbank, zijn "we beland in de eerste momenten van een nieuwe storm die afwijkt van die van 2008".

De topman vindt de Europese problemen met oplopende schulden verontrustender dan die van de Verenigde Staten. Dat land zag vorig weekeinde de kredietstatus door kredietbeoordelaar Standard & Poor's met een stap verlaagd worden naar AA+. In de voorbije weken is het beeld dat veel landen een zeker herstel kenden sterk veranderd. In die periode boekten landen als Australië en de opkomende markten nog stevige economische groei, de ontwikkelde landen daarentegen konden slechts met zeer veel moeite en tegen hoge kosten hun economie aan de praat houden.

Zoellick, Amerikaan en voorheen handelsgezant van de VS, deed zijn uitspraken dit weekeinde tijdens zijn bezoek aan Australië in een interview met de krant The Weekend Australian. Anders dan tijdens de eerste fase van de crisis, die in 2008 begon met het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers, hebben veel Europese landen weinig ruimte meer om economische groei aan te wakkeren. Begrotingsbeleid en monetair beleid kunnen volgens Zoellick niet veel soepeler meer. De maatregelen waartoe Europese leiders tot nu toe hebben besloten, schieten volgens Zoellick tekort. Er moet snel meer gedaan worden. "De les die we uit 2008 hebben getrokken is dat hoe langer je wacht, hoe meer je moet doen."

Bij vorige crises was het gebruikelijk dat westerse leiders die van de opkomende markten bekritiseerden. Nu is dat andersom. Dit weekeinde haalde de premier van Singapore, Lee Hsien Loong, tijdens een toespraak fel uit naar de Verenigde Staten en Europa. Mondiale investeerders hebben volgens de premier weinig vertrouwen in de leiders van de VS en Europa die er maar niet in slagen harde en noodzakelijke besluiten te nemen. Mochten de VS en Europa in een recessie belanden dan zijn de ontwikkelingslanden kwetsbaar.

De waarschuwingen van Zoellick komen niet geheel onverwacht. Vorige maand nog bekritiseerde hij zijn geboorteland. De man die in 2001 als Amerikaanse handelsgezant aan de wieg stond van de zogeheten Doha-handelsronde, vond dat de regering Obama een gebrek aan leiderschap toonde bij het vlottrekken van de inmiddels tien jaar lopende onderhandelingen. De handelsronde moest, zo bleek uit cijfers die destijds werden gepubliceerd, 100 miljard dollar op jaarbasis toevoegen aan de mondiale economie. Groei die nu zeer welkom zou zijn.

Een omvangrijk handelsakkoord is volgens westerse diplomaten door grote tegenstellingen tussen de VS, China, India en Brazilië buiten bereik. Er zou gemikt worden op een 'Doha light'. Dit sterk afgezwakte akkoord biedt de wereldeconomie een aanzienlijk geringer uitzicht op een welvaartstoename, maar heeft als gunstig effect dat in ieder geval getoond wordt dat op mondiaal niveau afspraken gemaakt kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden