Economie herstelt sneller dan gedacht

null Beeld anp
Beeld anp

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Dit jaar groeit die met 2 procent, in 2016 zelfs met 2,4 procent, blijkt uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau.

Redactie

Het CPB houdt bij de voorspellingen rekening met de lastenverlichting van 5 miljard die het kabinet voor de zomer aankondigde. Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën moet hiervoor nog wel op zoek naar steun van een deel van de oppositie.

Als gevolg van het cadeau van Wiebes valt het overheidstekort in 2016 iets hoger uit dan eerder gedacht. In juni ging het CPB nog uit van een tekort van 0,8 procent van het binnenlands product. Nu is dat 1,5 procent van het bbp.

Ook de lagere gasopbrengsten door het besluit van de regering om de Groningse gaswinning terug te schroeven hebben een negatief effect op het tekort. Het percentage is alsnog ruim onder het Europees maximum van 3 procent.

Werkloosheid
De werkloosheid zal zakken van 7 procent naar 6,7 procent van de beroepsbevolking, hetzelfde percentage als in juni. In de praktijk is het goed mogelijk dat de werkeloosheid nog verder zal dalen als gevolg van de lastenverlaging van Wiebes.

De maatregelen van het kabinet zijn vooral gericht op werkenden. Vooral midden- en hogere inkomens gaan er daarom flink op vooruit. Hun koopkracht groeit in 2016 naar verwachting met 2,1 procent. Uitkeringsgerechtigden leveren 0,3 procent in, gepensioneerden zelfs 1,1 procent.

Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën. Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes van financiën.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Dijsselbloem
Voor minister Jeroen Dijsselbloem van financiën betekenen de cijfers goed nieuws. Hij gaat nu rekenen wat de raming precies betekent voor de begroting.

"De mee- en tegenvallers brengen we zoals altijd de komende tijd in kaart, waarna de komende weken definitieve besluitvorming zal plaatsvinden over de begroting 2016. Belangrijke onderdelen hiervan zijn de stelselherziening en de lastenverlichting. Op Prinsjesdag presenteren we de plannen voor komend jaar."

Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) noemt de voorspelde stevige economische groei en stijgende koopkracht "mooi nieuws". Maar hij ziet wel een "glasheldere opdracht" voor het kabinet. "Dit koopkrachtbeeld moet gerepareerd worden. Dus we moeten er alles aan doen om op Prinsjesdag een begroting te presenteren waarmee ook ouderen en mensen met een uitkering er volgend jaar niet op achteruit gaan."

Tweede kamer
Ook in de Tweede Kamer is verheugd gereageerd op de cijfers. D66 roept het kabinet op de gunstige omstandigheden te benutten voor hervormingen en "het dak te repareren als de zon schijnt''.

Wouter Koolmees (D66) dringt aan op belastinghervorming, maar daar konden diverse partijen het voor de zomer niet over eens worden. "Laten we niet weer op onze handen gaan zitten tot we echt niet langer kunnen wachten om noodzakelijke maatregelen te nemen. We moeten het geld dat we nu hebben goed gebruiken en niet zomaar over de balk gooien. Daarom moet dit kabinet een echte belastinghervorming niet langer uitstellen vanwege politieke onenigheid."

Volgens Mark Herbers (VVD) zit de economie "nog verder in de lift dan we al dachten" en is het herstel op alle fronten zichtbaar. "Het is nu aan het kabinet om op dit stevige fundament voort te bouwen en in aanloop naar Prinsjesdag de laatste besluiten te nemen over belastingverlaging en koopkracht in 2016."

PvdA'er Henk Nijboer is blij met de gunstige raming, maar hij vraagt het kabinet wel rekening te houden met de inkomens van ouderen die onder druk staan. Hij wil voorstellen zien voor een "rechtvaardiger koopkrachtbeleid".

Arnold Merkies (SP) betreurt het dat de laagste inkomens niet profiteren van de groei, maar erop achteruitgaan. "Het kabinet heeft nog veel werk te verrichten om op Prinsjesdag met betere plannen te komen die de lasten eerlijker verdelen en bovendien echt een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid."

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën. Beeld anp
Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden