Economie groeit vooral door export

amsterdam – In de eurozone hebben de Nederlandse en Duitse economie het afgelopen kwartaal het best gepresteerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal werden respectievelijk 0,9 en 2,2 procent economische groei geboekt, zo meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Duitse collega Destatis gisteren.

De Nederlandse groei is vooral afkomstig van de export. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was het tweede kwartaal 12 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De doorvoer van niet op Nederlandse bodem geproduceerde goederen is weer de belangrijkste oorzaak van die volumestijging.

De groei in de zestien eurolanden bedroeg 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het bruto binnenlands product met 0,2 procent op kwartaalbasis. De Franse economie is in het tweede kwartaal met 0,6 procent in omvang gegroeid vergeleken met het eerste kwartaal. De groei van de op een na grootste economie van de eurozone is daarmee een fractie hoger dan analisten hadden verwacht.

Volgens S. Algera, econoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek duiden de Nederlandse cijfers erop dat „er geen enkele aanwijzing is voor een ’doubledip-recessie”, waarvoor zo gevreesd wordt. Die vrees wordt vooral gevoed door tegenvallende cijfers uit de VS, waar de huidige groei niet gepaard gaat met het scheppen van banen.

Ook in Nederland zijn neerwaartse trends te ontdekken. Zo daalden de investeringen in het tweede kwartaal met vijf procent ten opzichte van een jaar eerder. „Vooral de bouw werd getroffen. Investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen en grond-weg- en waterbouw zijn dan ook fors gedaald”, aldus Algera. De investeringen in computers, het bedrijfswagenpark en machines namen toe.

De bestedingen van huishoudens stegen in het tweede kwartaal weliswaar met 0,7 procent, maar de groei is volledig toe te schrijven aan het toegenomen gasverbruik vanwege het koude weer, en aan de aankoop van nieuwe auto's. „Zonder deze factoren was er geen groei geweest”, zei Algera. Op de arbeidsmarkt is sprake van een licht herstel. Het aantal banen is met 17.000 toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal. Na vijf kwartalen krimp is dat een banengroei van 0,2 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden