Economie China groeit, schulden ook

China produceert meer dan de helft van alle staal ter wereld. Beeld AFP
China produceert meer dan de helft van alle staal ter wereld.Beeld AFP

De export en consumentenbestedingen groeien sneller dan verwacht. Dat verbloemt de pijn van dalende investeringen.

De jaren van dubbele groeicijfers in China zijn allang voorbij. In 2016 groeide de economie met een naar Chinese maatstaven magere 6,7 procent, het laagste groeicijfer in 26 jaar. Voor dit jaar gaat de Chinese regering uit van een groei van 6,5 procent. Wellicht komt die toch wat hoger uit, want in het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de toename van het bruto binnenlands product (bbp) 6,9 procent vergeleken met een jaar eerder.

De reden voor dit hoger dan verwachte groeicijfer ligt in de consumentenbestedingen en de export. Die zijn beide sneller gegroeid dan gedacht. Dat heeft ertoe geleid dat de pijn van dalende investeringen minder werd gevoeld. Die investeringen zijn in de eerste helft van 2017 met 8,6 procent gestegen, een daling van 0,6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Overheidsregels

Dat heeft alles te maken met de licht aangescherpte overheidsregels voor het verlenen van bankkredieten aan bedrijven. Sinds het begin van de financiële crisis in 2008 hangt China min of meer aan een kredietinfuus. Om de economische groei op peil te houden, is zoveel yuan uitgeleend aan het bedrijfsleven dat de totale bedrijfsschuld is opgelopen van 180 procent van het bbp in 2008 tot naar schatting ruim 270 procent van het bbp in 2016.

Die schuldenberg is op de lange duur onhoudbaar, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Zowel kredietbeoordelaar Moody's als het IMF heeft China onlangs nog gewaarschuwd de schulden beter onder controle te krijgen. De Chinese regering ziet nu ook langzaam in dat de schulden van bedrijven aan banden gelegd moeten worden, en trapt voorzichtig op de rem door banken kritischer te laten kijken naar de schuldenlast van bedrijven.

Met het oog op het negentiende vijfjaarlijkse Partijcongres in de herfst zullen echte strenge monetaire ingrepen zeer waarschijnlijk pas na die tijd worden aangekondigd. Naar verwachting wordt president Xi Jinping daar herkozen als leider. Eenmaal herkozen, zou hij gemakkelijker een gematigder groeipad aan kunnen kondigen. Dat zou de regering meer ruimte geven de mogelijkheden voor bedrijven om zich met schuld te financieren fors te beperken en slechte leningen aan te pakken. Ook ingrijpen op de vastgoedmarkt wordt dan niet langer ondenkbaar geacht.

Geen krediet

Intussen maakt het Chinese conglomeraat Wanda Group al noodgedwongen een pas op de plaats. Volgens niet bevestigde berichten zouden banken geen kredieten meer mogen verstrekken aan het concern. Wanda is ondermeer eigenaar van Hollywoods Legendary Entertainment en was tot voor kort van plan hiermee Walt Disney Co. naar de kroon te steken.

Die plannen zijn van de baan nu oprichter Wang Jianlin de dertien themaparken en 76 hotels heeft verkocht aan het Chinese Sunac China Holdings Ltd voor 9,3 miljard dollar (circa 8,1 miljard euro). Wang Jianlin is een van de rijkste zakenmannen van China met een geschat netto vermogen van 30 miljard dollar (circa 26,2 miljard euro). "Met de opbrengst van deze deal zullen voor het einde van het jaar de meeste bankschulden worden afgelost", aldus Wang Jianlin in het Chinese zakenmagazine Caixin. Aan de snelle groeiambities van Wanda lijkt dan voorlopig een einde te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden