'Economen sluiten ogen voor militaire uitgaven'

Van een medewerker

John Kenneth Galbraith, eminence grise van de Amerikaanse kritische economen, oud-ambassadeur van de VS en adviseur van diverse Amerikaanse presidenten, hield gisteren op het congres 'Economen voor de vrede' in Den Haag een in diplomatieke taal gestelde donderpreek over het veronachtzamen van de militaire sector door de de economische wetenschap. Gemiddeld slokken militaire budgetten wereldwijd 4,5 procent van de Bruto Nationale Produkten op, maar de verschillen tussen landen zijn groot.

Koude oorlog

De economische effecten van de Koude Oorlog zijn veel te weinig geanalyseerd, meent Galbraith, zodat we het veelal moeten doen met oncontroleerbare politieke gelegenheidsuitspraken. Hetzelfde geldt voor de economische effecten van het einde van de koude oorlog. Daarvan zou een van de consequenties voor veel derde-wereldlanden kunnen zijn dat zij stevige economische klappen te incasseren krijgen. De rijke landen richten zich uit politieke overwegingen nu meer op het voormalige Oostblok. Bovendien is er de neiging om ook aan ontwikkelingshulp minder belang toe te kennen, omdat het gevaar geweken is dat de derde wereld in de invloedssfeer van de vijand - het voormalige Oostblok - terecht zal komen.

De Vlaams-Nederlandse vereniging van Economen voor de vrede sluit vandaag in het Haagse Vredespaleis een congres af over de economische aspecten van internationale zekerheid. De vereniging stelt zich ten doel om met gericht economisch onderzoek een bijdrage te leveren voor duurzame veiligheid in de wereld. Een van de conferentiethema's is dan ook de vraag wat internationale zekerheid en stabiliteit zouden moeten inhouden. De oorzaken van onveiligheid bestaan grotendeels uit economische problemen, en een voornamelijk militair antwoord daarop kan niet anders dan ontoereikend zijn, menen de economen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden