Update

Economen roepen Rutte op tot actie

De eurolanden moeten bereid zijn om meer geld beschikbaar te stellen aan hun eigen noodfonds om het uiteenvallen van de eurozone te voorkomen. Dat stellen de prominente economen Sylvester Eijffinger, Arnold Heertje, Lex Hoogduin en Rick van der Ploeg in een vandaag verzonden open brief aan minister-president Mark Rutte.

Ze roepen de premier daarin op er bij andere regeringsleiders op aan te dringen dat de afspraken die eind oktober werden gemaakt snel worden uitgevoerd en waar nodig worden versterkt. 'De belangrijkste versterking van deze maatregelen is dat de eurolanden zelf extra middelen beschikbaar stellen voor een aanzienlijk groter Europees noodfonds', aldus de vier economen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan volgens hen een grote rol spelen bij het bestrijden van de crisis, door verder te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De Europese regels stellen geen grenzen aan de duur of de omvang van die aankopen, stellen de economen. 'Het enige criterium is dat prijsstabiliteit moet worden gewaarborgd. Dit verschaft de ECB in de huidige omstandigheden potentieel zeer veel vuurkracht.'

Ze waarschuwen dat de onrust op de financiële markten zo sterk is opgelopen dat er al wordt gespeculeerd over het uiteenvallen van de eurozone. Dat zou volgens hen leiden tot een 'aanzienlijk welvaarts- en vermogensverlies in Nederland en de andere eurolanden' en zou de Europese integratie ,,decennia terugwerpen'.

Rutte zou daarom het voortouw moeten nemen bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring van de regeringsleiders en de ECB.

Daarin moeten de leiders hun politieke wil om de euro samen te verdedigen duidelijk uitspreken en moet worden aangegeven wat de rol van de ECB is. 'Een dergelijke verklaring zou het vereiste vertrouwen op de financiële markten moeten kunnen helpen herstellen.'

In een reactie liet Rutte weten de open brief te zien als ondersteuning van zijn pleidooi om snel inhoud te geven aan de afspraken die op 26 oktober zijn gemaakt over het noodfonds. 'Nederland maakt zich daar politiek en ambtelijk op alle niveau's dagelijks sterk voor', aldus de premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden