Economen aan Cohen: Snijd niet overhaast

Romana Abels redactie politiek

rotterdam – Job Cohen, beoogd lijsttrekker van de PvdA, moet officieel nog gekozen worden. Komend weekeinde spreekt het congres zich uit over zijn plaats op de lijst. Ondanks dat is hij over zijn ambitie niet schimmig: Cohen wil Nederland leiden. „Ik beloof u, alles wordt anders”, zei hij gisteren in Rotterdam, op een bijeenkomst met vooraanstaande economen.

Het was de eerste van een reeks PvdA-bijeenkomsten met specialisten over de economie. Cohen, die uit vorige functies niet veel economische bagage meeneemt, laat zich tijdens die gesprekken bijpraten over antwoorden op de vraag hoe de schatkist op orde te brengen, zonder de economie te schaden.

Tot Cohens grote tevredenheid was de teneur van gisteravond er een van langzaam-aan. Zo zei Wim Boonstra, chef-econoom en onderdirecteur van de Rabobank, dat de Nederlandse economie heel sterk is. „We zijn al dertig jaar de zevende of achtste exporteur ter wereld.”

Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economische theorie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, hield Cohen voor dat bezuinigen geen doel op zich mag zijn, maar alleen een middel.

Investeringen zijn ook noodzakelijk, zei Anton Hemerijck, voormalig directeur van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. „Investeer in toekomstige generaties”, prentte hij Cohen in.

Ook dat was koren op Cohens molen. Hij maakt zich, zo zei hij gisteren, vooral zorgen over de manier waarop jonge mensen van nu al hun taken moeten vervullen. „Nederland is erop ingericht dat vader werkt en moeder thuisblijft. We moeten naar een tweeverdienersmodel. Maar die tweeverdieners moeten ook kinderen krijgen en oude mensen zoals mijzelf verzorgen. Dat vergt een grote omslag.”

Dat Cohen nog moet worden bijgepraat over economie, bleek vooral toen het ging over een nieuw sociaal akkoord. De PvdA ziet graag dat werkgevers en bonden een akkoord sluiten om gezamenlijk de economie er bovenop te helpen.

In zijn pleidooi daarvoor sprak Cohen over loonmatiging. Hij werd meteen op de vingers getikt. Peter Gortzak, vicevoorzitter van de FNV, zei: „Het woord loonmatiging mag je nooit meer gebruiken. Je zegt: verantwoorde loonontwikkeling.”

Rabo-onderdirecteur Boonstra verbond er meteen een lesje aan: „Loonmatiging leidt tot een laagconjunctuur.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden