Ecologische Hoofd Structuur: wie maakt er iets pakkends van?

Politici, ambtenaren en natuurbeschermers waren het de afgelopen jaren op veel punten oneens als het ging om het Nederlandse natuurbeleid, maar over één punt was overeenstemming. De natuur is veel te technisch geworden.

De bescherming van planten en dieren wordt gedomineerd door jargon van specialisten, die goochelen met 'beheerpakketten', 'gebiedscoördinatoren' en 'habitattypen'. Niet verwonderlijk dat het publiek dan afhaakt. Wil het draagvlak voor natuurbehoud behouden blijven, dan moeten de landschappen, soorten die beschermd worden en mensen die in de natuur werken weer bij de naam genoemd worden.

Op een bijeenkomst vorige week in Den Haag waarbij veertig natuurorganisaties een nieuwe toekomst voor natuurbeheer schilderden, klonk opnieuw de roep om heldere taal. Trouw pakt de handschoen op en doet een oproep (ook via Twitter, @Trouwgroen) om een alternatieve term te bedenken voor de naam die het huidige natuurbeheer domineert: de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Dit begrip is in 1990 bedacht op het ministerie van landbouw en natuur en staat voor het netwerk van grote en kleine natuurgebieden waarin de natuur voorrang heeft en wordt beschermd.

Via @Trouwgroen stromen de suggesties binnen. Natuurnet is een veelgelezen alternatief, en het Groene Web. Of de Groene Verbinding. Groene snelweg, Groennet, Greennet maar waarom in het Engels? Groenlijn, Groene brug, NatuurNet, Groene schakel, Groenplaats, het Groene Lint. Of groene verbinding(szone). Belangrijke Natuur Verbindingen (BNV). Nationaal Netwerk Natuur. Groene Infra, Groen Netwerk, Groene Ruggegraat. Natuurnetwerk. Het Groene Grid.

De N3, die is leuk: Nationaal Natuur Netwerk. Of Nederlands Natuur Netwerk. Natuurnet (conform wegennet, spoornet). Natuurlint (NL). Natuurnet (NN). Rijksnet Natuur (RN). De Groene Brug.

Iemand oppert 'de groene Schedel'. Hmm. En wat te denken van 'Blekerweg' - hij mag 't opvatten zoals hij wil, aldus de bedenker.

We hebben het gevoel dat het beter kan. Reacties via groen@trouw.nl of Postbus 859, 1000 AW Amsterdam, onder vermelding van EHS. De winnende titel zullen we aanbieden aan het ministerie van economische zaken en landbouw, waaronder de natuur nog valt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden