ECOLOGIE

Een wildgroei van plankton voor de zuidoostkust van Australië veroorzaakt de verstikkingsdood van miljarden sardientjes.

Dit meldt het Australische onderzoeksinstituut Victorian Fisheries. Door de enorme sardinesterfte die voor de kust van Nieuw Zuid-Wales is waargenomen, worden ook andere vissen en pinguins, die van sardientjes leven, bedreigd.

De explosieve groei van het plankton wordt volgens het instituut veroorzaakt door het opstijgen van water uit de diepzee, dat verrijkt is met allerlei voedingsstoffen. Dit wordt in verband gebracht met het El Niño effect, een plotselinge verandering in de temperatuur van de Stille Oceaan nabij Peru, die wereldwijd het klimaat beïnvloedt.

Volgens het instituut gaat het niet om giftig plankton maar om een kiezelwier, diatomeae thalassiosira, dat een gelei-achtige stof afscheidt. Dit slijm nestelt zich op de kieuwen van de sardientjes, waardoor deze vissen fatale ademhalingsproblemen krijgen.

Minder duidelijk is de oorzaak van de sardinesterfte die zich eerder zowel voor de kust van Tasmanië als de zuidwestkust van Australië heeft voorgedaan. In de kieuwen van een aantal dode sardines troffen Tasmaanse onderzoekers amoeben aan, die mogelijk familie zijn van de eencellige diertjes die in de Atlantische Oceaan voor grote sterfte onder de zalmen zorgden. Dat deze sardines ook het slachtoffer zijn geworden van kiezerwier, is volgens de onderzoekers niet waarschijnlijk.

De planktonmassa die onder de sardines in het zuidoosten miljarden slachtoffers maakte, is zowel naar het oosten als het westen uitgewaaierd. De kiezelwieren werden eind maart voor het eerst waargenomen. Uit luchtfoto's leiden de onderzoekers af dat de massa een lengte heeft van ongeveer honderd kilometer. De wieren zullen pas afsterven wanneer de voedingsstoffen uit het zeewater zijn opgebruikt.

Voor zover bekend zijn sardines de enige vissen die van het slijm van deze wiersoort te lijden hebben. De zalm en de tonijn in de Australische wateren, die sardines als hoofdmaaltijd hebben, lopen hierdoor indirect wel gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden