Echtpaar staat terecht voor schenken alcohol

AMSTERDAM - Een Frans echtpaar zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter omdat zij niet hebben voorkomen dat een dronken vriend die bij hen had gegeten in de auto stapte. De man veroorzaakte hierna de dood van vier mensen.

Van onze redactie buitenland

Het stel uit de Elzas staat formeel terecht voor het 'niet verhinderen van een misdaad of een misdrijf tegen de lichamelijk integriteit'. Het dagblad Le Monde verwacht dat deze juridische primeur vanavond bij miljoenen Fransen hét tafelgesprek is wanneer zij aanschuiven voor het oudejaarsdiner.

Frédéric Colin (29) verliet in februari 2000 zijn vrienden in de Elzas met een alcoholpromillage van 2,4. Hij draaide in de verkeerde richting de A31 tussen Metz en Nancy op en botste frontaal op een auto van een gezin met drie kinderen. Colin was op slag dood; alleen het oudste kind van zes jaar overleefde.

Wegens de ernst van het ongeluk is onderzoek gedaan naar de uren die eraan voorafgingen. Volgens het onderzoek was het zonder meer duidelijk dat Colin 'zichtbaar' niet in staat was een auto te besturen.

Een klacht van de eisende partij, de ouders van de verongelukte moeder van het gezin, werd in eerste instantie afgewezen. Het hof van beroep dacht hier anders over. Volgens de advocaat van het echtpaar hebben zijn cliënten hun uiterste best gedaan om Colin het rijden te beletten. De vrouw is zelf verlamd als gevolg van een auto-ongeluk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden