Echtpaar Brenninkmeijer fel gekant tegen benoeming Eijk

De Nederlandse kardinaal Eijk Beeld ANP
De Nederlandse kardinaal EijkBeeld ANP

Uitgelekte documenten laten een interne strijd in het Vaticaan zien, maar ook bewijs dat de vermogende katholieke familie Brenninkmeijer bij de paus bezwaren geuit heeft tegen aartsbisschop Eijk.

Van onze redactie religie en filosofie

Onder de uitgelekte documenten van het Vaticaan zit een brief waarin het echtpaar Hubert en Aldegonde Brenninkmeijer kritiek levert op aartsbisschop Eijk. "Waarom worden in Europa bisschoppen benoemd die noch contact hebben met noch het vertrouwen genieten van de aan hen toevertrouwde kudde", schrijven ze aan de Spaanse jezuïet Adolfo Nicolas, de wereldwijde leider van de orde van de jezuïeten. Ze noemen daarbij de naam van aartsbisschop Eijk.

De katholieke familie Brenninkmeijer, rijk geworden met C&A, geeft veel geld aan de rooms-katholieke kerk. Adolfo Nicolas noemt hen als weldoeners van de 'Kerk en de Sociëteit van Jezus'. Hij heeft deze brief van Hubert en Aldegonde Brenninkmeijer doorgegeven aan paus Benedictus XVI.

De correspondentie staat in het boek 'Zijne Heiligheid' van de Italiaanse onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi, dat ruim een week geleden uitkwam.

Schandalen horen bij het Vaticaan als de duiven bij het Sint Pietersplein. Het uitlekken van de documenten begin dit jaar en de arrestatie vorige week van de butler van de paus die de postbode van de documenten geweest zou zijn, duiden op een machtsstrijd die wat heviger is dan gemiddeld.

Het draait allemaal om paus Benedictus XVI, die volgens ingewijden in eigen huis, maar wel buiten gehoorafstand, door sommigen 'de mof' genoemd wordt. Net als destijds de Nederlandse paus Adrianus VI, botst ook de Duitse paus Benedictus op de weerstand vanuit de Italiaanse cultuur.

Twee machtige kardinalen staan tegenover elkaar. Kardinaal Bertone is door paus Benedictus benoemd en hem vanuit dankbaarheid loyaal. Kardinaal Sodano daarentegen, heeft vanuit zijn achtergrond als diplomaat weinig affiniteit met de wetenschappelijke instelling van de voormalige kardinaal Ratzinger en diens Beierse afkomst.

De cultuurstrijd, met bijbehorende ondoorzichtige benoemingen en vriendjespolitiek, is naar buiten gekomen door kardinaal Vigano, die begin vorig jaar vertrouwelijke stuken hierover naar buiten bracht. Hij werd weggepromoveerd naar Washington. Officieel een erepositie, maar in de praktijk een straf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden