Echtheid van papyrussnipper over Jezus' vrouw betwijfeld

De authenticiteit van de pas onthulde papyrussnipper van Harvard-onderzoekster Karen King staat ter discussie. Dit document, dat uit de vierde eeuw zou stammen, zou het eerste bewijs zijn dat sommige vroege christenen dachten dat Jezus getrouwd was. King presenteerde haar vondst - door haar Het evangelie van Jezus' vrouw gedoopt - deze week op een congres in Rome.

Niet iedereen is overtuigd van de echtheid ervan. Bij Stephen Emmel, hoogleraar Koptische studies aan de Universiteit van Münster, rees twijfel over 'het uiterlijk van het fragment en de grammatica van het Koptisch'. Ook Wolf-Peter Funk, betrokken bij de Nag Hammadi-bibliotheek in Quebec, vindt het fragment er 'verdacht' uitzien. Volgens hem is het onmogelijk om de vondst op waarde te schatten, omdat de benodigde achtergrondinformatie ontbreekt.

Inderdaad is de herkomst van het fragment in nevelen gehuld. King kreeg het in december vorig jaar van een man die anoniem wenst te blijven - hij wil het fragment volgens King aan Harvard verkopen - en die het weer van iemand anders heeft, die inmiddels dood is. Waar die de snipper opduikelde, weet niemand.

Hans van Oort, kenner van het vroege christendom en verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, twijfelt evenwel niet aan de authenticiteit: "Alles lijkt erop te wijzen dat de tekst echt is".

Dat meent ook Leonard Rutgers, archeoloog aan de Universiteit Utrecht. "Wat Emmel en Funk zeggen, is erg vaag. Dat een handschrift er niet uitziet zoals je gewend bent, bewijst nog niets. King baseert zich op het oordeel van Roger Bagnall. Dat is een van de grootste papyrologen ter wereld. Hem vertrouw ik wel. Maar om zeker te zijn, zouden ze het fragment aan een c14-onderzoek moeten onderwerpen en de inkt moeten onderzoeken. Dat is nog niet gebeurd."

Wel trekt Rutgers de interpretatie van King in twijfel. "Waarschijnlijk heeft Jezus het in dit fragment niet over een aards, maar over een spiritueel huwelijk. Qua stijl en inhoud past het in het genre van gnostische evangeliën, zoals het Evangelie van Thomas. Die gaan uit van een sterk dualisme: de materiële wereld is slecht, de geestelijke goed. Een aards huwelijk van Jezus past niet bij die gnostische spiritualiteit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden