Echtgenote gegijzelde Brit smeekt IS om vrijlating

Een beeld uit de video waarop gedreigd wordt Alan Henning te doden Beeld AFP
Een beeld uit de video waarop gedreigd wordt Alan Henning te dodenBeeld AFP

De vrouw van de door Islamitische Staat (IS) ontvoerde Brit Alan Henning heeft IS gevraagd haar man vrij te laten. Dat deed ze in een verklaring die het ministerie van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië gisteren heeft vrijgegeven.

Henning was vorige week te zien in de video van IS waarin de onthoofding van de Britse hulpverlener David Haines werd getoond. Barbara Henning, de vrouw van Alan, zegt in de verklaring dat haar man in december vorig jaar werd ontvoerd. Hij reed toen in een ambulance vol voedsel en water bedoeld voor mensen in nood. Henning maakte deel uit van een konvooi naar Syrië.

'Ik bid dat de mensen die mijn Alan vasthouden reageren op mijn berichten en contact met me opnemen voor het te laat is', schrijft Barbara. 'Ik heb geprobeerd te overleggen met de Islamitische Staat en met de mensen die Alan vasthouden. Ik heb belangrijke berichten naar ze gestuurd maar niets teruggehoord.'

IS dreigt Henning te onthoofden als Groot-Brittannië zijn steun aan Amerikaanse luchtaanvallen tegen de terreurgroep niet intrekt. Datzelfde gruwelijke lot ondergingen eerder een andere Brit en twee Amerikanen.

Taxichauffeur
Alan Henning was taxichauffeur in Groot-Brittannië en was als vrijwilliger in Syrië. Volgens zijn vrouw is hij een 'vreedzame, onzelfzuchtige man' die zijn familie en zijn baan als taxichauffeur opgaf om 'hen te helpen die dat het hardst nodig hebben'.

Barbara Henning schrijft dat ze niet kan begrijpen wat iemand er mee opschiet als de wereld ziet hoe een man als Alan sterft. 'Als ze dit bericht ontvangen, smeek ik de mensen van IS mijn man Alan Henning vrij te laten.'

Alan Henning houdt een Syrische vluchteling vast bij de Turkse grens Beeld AFP
Alan Henning houdt een Syrische vluchteling vast bij de Turkse grensBeeld AFP

Jihadprediker eist vrijlating
De bekende jihadprediker Abu Mohammed al-Maqdisi heeft er dit weekend bij IS op aangedrongen Alan Henning vrij te laten. De islam verbiedt dat niet-moslims die moslims in nood helpen een haar wordt gekrenkt, verkondigde Al-Maqdisi op zijn website.

Al-Maqdisi, ook bekend als Essam al-Barqawi, was de mentor van Abu Musab al-Zarqawi, de leider van Al-Qaida in Irak die in 2006 bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven kwam. In juni kwam hij in Jordanië vrij na een gevangenschap van vijf jaar.

'Is het redelijk dat hij wordt beloond met ontvoering en moord? (...) Hij zou moeten worden bedankt', aldus Al-Maqdisi over Henning. 'We roepen de (Islamitische, red.) Staat op deze man vrij te laten en andere medewerkers van hulpgroepen die het land van moslims binnenkomen bescherming te bieden (...) in lijn met het oordeel van de sharia.'

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden