Echte wereldtop nog heel ver weg

ROTTERDAM - De toeschouwers droegen gratis verstrekte oranje t-shirts waarop gewag werd gemaakt van de missie van de Nederlandse handbalvrouwen. Waar die missie toe leidt, en of er wel vorderingen worden gemaakt op weg naar het olympische einddoel in 2004, waren de bange vragen na het slotweekeinde van het Holland Handbaltoernooi. Nederland werd in Rotterdam derde.

Natasja Burgers draaide er na de ontmoeting met Denemarken gisteren niet omheen. ,,We hebben als een drol gespeeld.'' De olympisch kampioen van Sydney, eindwinnaar in Rotterdam, overklaste gisteren het Nederlands team vooral in de eerste helft (8-16). De inbreng van jeugdig elan zorgde er slechts voor dat de schade na een uur nog beperkt bleef tot 22-29. Een dag ervoor had wereldkampioen Noorwegen de vrouwen van Bert Bouwer ook al (25-33) op de starre machtsverhoudingen gewezen.

Mijlenver is Nederland nog altijd verwijderd van de echte wereldtop. De afgelopen week stak enig optimisme over de progressie de kop op na duels met de 'toernooivullers' Italië, Zweden en Portugal. De massale trek naar het buitenland zou de internationals op een hoger plan hebben gebracht. Assink, Mulder, Feijen, De Boer en Burgers verdienen hun dagelijks brood bij GOG Gudme in de Deense profcompetitie. De bondscoach verblijft er regelmatig om trainingen te geven.

Volgens Burgers heeft de versnippering in het buitenland, die het 'Bankrasplan' van Bouwer in 1999 opblies, een positieve én negatieve kant. ,,Het is goed voor de individuele ontwikkeling. Speelsters zijn nu gewend elke dag op hoog niveau te werken. Het nadeel is dat je weinig met de nationale ploeg samenwerkt. Er is te weinig tijd om er een eenheid van te maken.''

De visie van routinier Burgers (26), in Rotterdam tot beste speelster van het toernooi uitgeroepen, werd treffend geïllustreerd op de slotdag. ,,Het verbaast me niet. Ik wist waar we stonden. In handbal moet je elkaar blindelings weten te vinden. Maar we waren geen team. Het klikte niet. Door het wegvallen van Martine Hekman moesten we andere meiden inpassen in de middenopbouw. En dat doe je niet even in drie wedstrijdjes.''

Bouwer zag tegen Denemarken diverse speelsters van naam in de eerste helft door het ijs zakken. Hij schroomde niet hen naar de kant te halen. Met Silvia Hofman en talent Pearl van der Wissel kreeg het Nederlandse spel meer schotkracht, snelheid en variatie.

De tijd om de automatismen er voor het wereldkampioenschap in december in Italië nog in te brengen ontbreekt. De nationale competities draaien de komende weken op volle toeren. Niet meer dan een driedaags toernooi in Denemarken en twee oefenpotjes met IJsland heeft Bouwer om verder te borduren op de conclusies van het Holland Toernooi. ,,Die tijd is tekort. Dit is niet de ideale situatie'', beseft de bondscoach.

In deze structuur blijven de Nederlandse vrouwen achter de feiten aanlopen. De bevlogen Bouwer heeft geprobeerd het roer om te gooien met het nationale team, dat los van de competitie in Zeist trainde. Na twee jaar waren de vrouwen teleurgesteld over de bereikte resultaten en uitgekeken op 'altijd dezelfde koppen'. Ze vlogen uit naar de competities in landen met meer handbaltraditie, zoals Duitsland en Denemarken.

Natasja Burgers wordt in het Scandinavisch land op straat herkend. Wedstrijden worden er rechtstreeks uitgezonden op de televisie. De achterstand van Nederland op landen als Denemarken is schier onoverbrugbaar, meent Burgers.

,,Ik ben pas op mijn achttiende jaar serieus gaan trainen. In Denemarken beginnen ze al op hun twaalfde. Dan moet je dus zes jaar ontwikkeling goedmaken. Dat is moeilijk. Maar het kan, ja ook nog met deze generatie. Als ik dat geloof al niet heb, kunnen we beter stoppen. Ik ben blij dat in Nederland nu ook beter met de jeugd wordt gewerkt. Voor het eerst worden ook daar internationaal resultaten geboekt.''

In Denemarken is ze geconfronteerd met 'een heleboel nieuwe ideeën' over handbal. Ze zag de oefenstof van haar club gisteren terug in de spelpatronen van het Deense team. Het blijkt voor de ervaren Burgers lastig de ervaringen over te brengen bij Oranje. Of dat een gebrek aan kwaliteit is?

,,Dat is moeilijk te zeggen. Toen we twee jaar geleden op het WK van Noorwegen wonnen, speelde iedereen op zijn allerbest. Dan hebben we een hele goeie ploeg. Maar als teveel speelsters niet lekker in hun vel zitten of de vorm missen, zoals op dit toernooi, wordt het moeilijk. Ik word niet vrolijk van zo'n eerste helft als vandaag. Het was een puinhoop.''

Burgers moest lang nadenken over de vraag of er de laatste jaren wel vooruitgang is geboekt. ,,Als je de wedstrijd tegen Denemarken als maatstaf neemt, niet dus.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden