Echte vrienden

De liefdesperikelen van de sterren trekken vaak de aandacht. Maar één ding spreekt nog meer tot de verbeelding: vriendschap.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Toen Kate Winslet afgelopen weekend een Bafta - een Britse Oscar - won voor haar rol in 'Steve Jobs', pakte ze op weg naar het erepodium even de hand van Leonardo DiCaprio, die drie rijen voor haar zat. Een klein gebaar, dat fans op Twitter in vervoering bracht. Hun vriendschap raakt al twintig jaar een gevoelige snaar.

Kate en Leonardo leerden elkaar kennen op de set van 'Titanic' waarin ze het tragische liefdespaar Jack en Rose speelden. Toen de film een overdonderend succes bleek en vooral Leonardo plots een tieneridool was, vonden ze steun bij elkaar. "We zijn samen volwassen geworden in dit wereldje", zei hij daar later over. Er was geen moment sprake van romantische gevoelens, benadrukte zij. "Ik was niet zo'n echt meisje, hij zag me gelijk als een van de jongens."

Kate is inmiddels toe aan haar derde huwelijk - Leonardo begeleidde haar de laatste keer naar het altaar - en heeft drie kinderen die hem ome Leo noemen. Leonardo versleet diverse vriendinnen - het schijnt net uit te zijn tussen hem en model Kelly Rohrbach. De vriendschap hield altijd stand.

Dat het ook heel anders kan uitpakken op zo'n filmset, weet Leonardo maar al te goed. Vlak voor Titanic speelde hij in de uitbundige Romeo en Julia-verfilming van Baz Luhrman met Claire Danes - u kent haar vast als Carrie uit 'Homeland'. Claire, pas 16 jaar oud, vond Leonardo verschrikkelijk onvolwassen. De grappen waar Kate later zo om zou moeten lachen, waren aan haar niet besteed. Als de camera's niet draaiden, negeerde ze haar Romeo volkomen.

Het ging vaker mis tussen romantische filmkoppels; Patrick Swayze en Jennifer Grey kregen miljoenen tieners aan het zwijmelen met 'Dirty Dancing'. In werkelijkheid werd Patrick doodmoe van het pubergedrag van Jennifer, schreef hij later in zijn memoires. 'Als ze kritiek kreeg, begon ze te huilen.' Op latere leeftijd konden ze het trouwens veel beter met elkaar vinden. Tussen Debra Winger en Richard Gere kwam het nooit meer goed. In 'An Officer and a Gentleman' leken de vonken ervan af te spatten, maar Debra omschreef Richard later als 'een betonnen muur'. Het dodelijkste commentaar van een filmgeliefde trof echter Marilyn Monroe. Iedereen was jaloers op Tony Curtis, die haar mocht kussen in 'Some Like it Hot'. Hij was niet enthousiast: "It was like kissing Hitler."

Echte vriendschap in Hollywood, zeker tussen een man en een vrouw, is nogal uniek en spreekt tot de verbeelding. Kate en Leo, 'het beroemdste platonische koppel', heeft dan ook een grote schare fans, die nooit teleurgesteld worden. Geen ruzies, geen jaloezie - Kate won door de jaren heen meer prijzen dan Leo, maar hij applaudisseerde altijd het hardst en noemde haar meer dan eens de beste actrice van haar generatie. Zij was weer erg blij dat ook hij afgelopen zondag een Bafta kreeg voor zijn rol in 'The Revenant' en hoopt dat hij volgend weekend eindelijk eens een Oscar wint.

Het is zelfs de belangrijkste reden dat Kate aanwezig zal zijn, ook al is er zoals u weet een zekere druk om de ceremonie te boycotten vanwege het gebrek aan gekleurde kanshebbers. "Dit jaar is de kans groot dat Leo gaat winnen, en daar wil ik beslist bij zijn. Hij is mijn beste vriend in de hele wereld", zei Kate. Dat ze zelf ook kans maakt op een gouden beeldje telt blijkbaar minder zwaar. Maar ja, zij heeft er al een en ze gunt het Leonardo zo ontzettend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden