'Echte Roma en Sinti mogen niet meepraten of meedoen'

Kritiek vanuit gemeenschap op werkwijze belangenbehartiger

Roma en Sinti voelen zich gehoord noch vertegenwoordigd door het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR). "We mogen niet meepraten, meedenken, meedoen. En de miljoenen die beschikbaar waren, verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het NISR is een witte organisatie. Jullie laten het Nationaal Historisch Museum toch ook niet leiden door een Marokkaan of Turk?"

De kritiek is van Rocca Petalo, oudste zoon van de roemruchte, overleden 'zigeunerkoning' Koko Petalo. Voor Petalo jr. en enkele andere 'familiehoofden' van de Roma- en Sinti-gemeenschap is de maat vol. Zij grijpen een bijeenkomst vandaag van het NISR in Utrecht aan om te demonstreren. Petalo: "Ooit was er veel geld voor ons beschikbaar. Daar is tien jaar lang flink van geborreld en verkwist. Met het restje moet wél wat nuttigs gebeuren."

Het NSIR zal de uitkomsten van de conferentie aan het kabinet doorgeven. Dat moet in december, volgens Europese afspraken, nieuw 'Romabeleid' presenteren. "We gaan luisteren naar Roma en Sinti en het advies samen formuleren. Dat moet dan met spoed naar de minister", zegt NISR-directeur Judith Hopster.

Petalo en andere 'familiehoofden' zullen voor de deur protesteren, maar ook binnen zal kritiek te horen zijn. Sympathisanten die veel met Roma en Sinti werken, richtten een steungroep op die ook vindt dat in de organisatie, van de top tot op de werkvloer, te weinig Roma en Sinti werken. De steungroep, met onder anderen 'woonwagenpastor' Jan van der Zandt en Sinti Marie Grünholz, komt vandaag met een 'minimum-eisenpakket voor een goed nationaal Roma-plan'. Grünholz maakt deel uit van de Raad van Advies van het NISR maar voelt zich daarin niet gehoord.

Het NISR bestaat sinds januari 2010 en is de gesprekspartner van de overheid. Er was uit een fonds voor het naoorlogse rechtsherstel van de Sinti- en Romagemeenschap nog zo'n 7 miljoen euro over. Het geld is bedoeld om de haperende integratie aan te pakken. De positie van een deel van de ongeveer 10.000 Roma en Sinti in Nederland baart zorgen, met hoge schooluitval en werkloosheid. De steungroep vreest dat er op dat gebied, met het beschikbare geld, verkeerde beslissingen worden genomen, die niet gesteund worden door de gemeenschap: "We hopen dat de inbreng van Sinti en Roma zal worden gehonoreerd en opgenomen in het te ontwikkelen beleid."

Hopster is sinds maart van dit jaar directeur van het NISR. Ze begrijpt de ongerustheid: "Roma en Sinti zijn eeuwenlang genegeerd, door Jan en Alleman. NISR heeft een moeilijke start gehad, we moeten het vertrouwen nog verdienen. We zoeken naar Roma of Sinti voor de Raad van Toezicht, en bij sollicitaties heeft - bij gelijke geschiktheid, zonder te discrimineren - iemand uit de gemeenschap natuurlijk een pre. Het is nog niet perfect, maar het laatste half jaar proberen we echt een spurt vooruit te maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden