'Echte relschoppers Haren nog niet opgepakt'

Leden van de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in Haren. Beeld ANP
Leden van de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in Haren.Beeld ANP

De politie verrichtte tot nu toe 47 arrestaties naar aanleiding van de Facebookrellen in Haren, maar de echte relschoppers lopen nog vrij rond. Dat erkende het OM vandaag.

Dolf Hendriks

In de 16 zaken die vandaag en gisteren voor de rechter kwamen, ging het niet om de harde kern relschoppers, maar om 'meelopers'. 'De echte relschoppers, de hooligans, zijn nog niet gepakt', aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Groningen heeft vandaag op de tweede dag van de snelrechtzitting naar aanleiding van Projext X in Haren taakstraffen opgelegd aan zeven relschoppers. Ze moeten op korte termijn 40 tot 80 uur werk verrichten. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat ze dat doen in Haren.

Twee verdachten werden door de rechter vrijgesproken, één zaak is aangehouden omdat de man niet kwam opdagen.

De rechtbank ging vandaag opnieuw niet mee met de eis van het OM om alle veroordeelden 500 euro te laten storten in een speciaal fonds, dat justitie samen met het Schadefonds Geweldsmisdrijven wil opzetten om de gedupeerden in Haren te compenseren. Volgens de rechter is er nog te veel onduidelijk over dat fonds. Bovendien moet dan worden aangetoond wie in de rellennacht wat heeft gedaan, aldus de rechter.

Het OM overweegt in hoger te gaan, omdat de rechter niet meeging in de eis dat de veroordeelden geld storten in een schadefonds.

Leden van de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in Haren. Beeld ANP
Leden van de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in Haren.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden