Echte kerstboom is beter voor milieu

Een echte boom is milieuvriendelijker dan een kunstkerstboom, meldde de Consumentenbond begin deze maand met veel tamtam. Al gaat uw kunstboom twintig jaar mee, dan nog brengt hij bij verbranding zoveel giftige stoffen in het milieu dat twintig echte bomen vele malen milieuvriendelijker zijn.

ELSKE KOOPMAN

Kerstbomen zijn -nee, geen dennebomen: het zijn sparren. Ze halen kooldioxide uit de lucht en houden die vast. De stoffen die vrijkomen bij eventuele verbranding begin januari zijn gelijk aan wat ze tijdens hun leven opgenomen hebben. Daar komt dus geen vervuiling aan te pas.

Kwekers gebruiken geen kunstmest voor de kerstbomen. Dat bevordert de groei en kerstbomen moeten juist langzaam groeien om de vorm van een piramide en veel takken te krijgen. Arme grond vertraagt het proces nog meer, waardoor zandgrond als bodem uiterst geschikt is voor de kweek van kerstbomen. Gemiddeld duurt het acht jaar voordat een boom van zaadje in een grote kerstboom (1,60 meter) verandert.

Er bestaan verschillende soorten kerstbomen: de Nederlandse groene fijnsparren (Picea abies) en bijzondere bomen als de Servische spar (Abies omorika) en de Nordmann-spar (Abies nordmanniana), ook wel blauwspar genoemd. De blauwsparren zijn de duurste, omdat die vaak van ver komen. In Nederland zijn de Servische spar, uit de Balkan, en de Nordmann-spar, uit Denemarken, erg populair. Zij belasten het milieu iets meer dan de Nederlandse spar, omdat ze vaak per vrachtwagen worden vervoerd.

L. Kuiper, van de Stichting Bos en Hout, kennis- en adviescentrum voor onder meer de houtmarkt, de bosteelt en het milieu, zegt dat de bomen niet bespoten hoeven te worden met bestrijdingsmiddelen. Het sparreluisje, dat bomen ietwat misvormt waardoor ze niet als kerstboom dienst kunnen doen, komt nauwelijks voor. “Alleen als er een plaag is, kan ik me voorstellen dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Maar dan nog grijpen boomkwekers niet snel naar de gifspuit. Het is duur, de bomen staan te dicht op elkaar en het is dus onmogelijk om ze helemaal in te spuiten”, aldus Kuiper.

De kerstbomen met kluit van een lokale kweker zijn het vriendelijkst voor het milieu. Het transport kan dan geen kwaad en met de juiste, ingewikkelde behandeling kan een boom in januari teruggeplaatst worden. Daartoe moet hij geleidelijk van een koude naar warme ruimte worden verplaatst. Verder moet de spar drie keer per week voldoende water hebben, niet bij de verwarming staan en mag hij niet met spuitsneeuw worden bespoten. Het is dan overigens nog niet zeker dat hij blijft leven. De meeste bomen met wortels komen alsnog in de versnipperaar of op de brandstapel terecht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden