Echte helden bestaan niet meer door Dorien Pels

Laat prins Willem-Alexander en zijn toekomstige echtgenoot lering trekken uit alles wat er in het Britse koningshuis fout is gegaan, stelt Elsevier voor. De weekbladen houden zich bezig met nieuwe, vergeten en gevallen helden.

“Voor kroonprins Willem-Alexander is het huwelijk dat hij, naar iedereen aanneemt, vroeg of laat zal aangaan, een cruciale fase in zijn levensloop. De gebeurtenissen rond Diana geven een compleet draaiboek van alles wat er mis kan gaan”, aldus Elsevier. Ze analyseert Diana's houding naar de pers, die culimineerde in het openhartige BBC-interview deze week. Een moderne monarchie heeft de massamedia nodig om de eigen positie handhaven. Ook onze kroonprins krijgt onherroepelijk te maken met persmuskieten en telelenzen. En Emily, evenals Diana een kandidate uit 'het gewone volk', kan daar nu al over meepraten. “Het valt te hopen dat de aanstaande echtgenoot van Willem-Alexander meer ondersteuning voor haar moeilijke positie zal ondervinden dan Diana kreeg van Charles - haar eigen erkende falen ten spijt”, is de wijze raad aan de kroonprins.

Vrij Nederland beziet de zaak iets luchtiger in een kort commentaar. “Het interview had niets meer te maken met de monarchie of de constitutie. Diana was een mega-ster, die tot ver buiten de grenzen van het Britse eiland straalde. (...) Haar rijk is niet van de kroon en de koets maar van de kabel en de toets.”

In Hervormd Nederland geeft theoloog Marjeet Verbeek een beschouwing van de beeldcultuur die de Westerse beschaving heeft omgetoverd in 'een pretpark'. “Politiek, economie, kunst, sport, maar ook onderwijs en zelfs godsdienst worden op televisie tot amusement omgevormd.” Dat Hervormd Nederland 'monarchie' niet in dit rijtje noemt, komt waarschijnlijk doordat het artikel is geschreven vóór Diana haar privé-leven voor de camera ontboezemde.

Het populairste lid van het koninklijk huis is volgens Elsevier overigens de koningin-moeder die haar laatste interview in 1923 gaf, 'en het ging nergens over'.

Wat maakt iemand een held van het volk, is de grote vraag in HP/De Tijd. “Sinds roem minder te maken heeft met prestaties dan met bekend zijn, ontstaat die gemakkelijker maar bladdert hij ook sneller af.” Echte helden bestaan niet meer, maar de behoefte blijft. “Toen Ajax de Europa-cup won, had Nederland een dag lang elf helden, en dat was te merken.” Er zijn tijdelijke sterren, zoals vorige week het land in de ban was van Jitschak Rabin en deze week Lady Di het gesprek van de dag is. Maar, 'de held is niet meer wie hij is geweest is. Odysseus, Cleopatra, Ludwig II en Koning Arthur hadden bij wijze van spreken nog tijd van leven, maar van de beroemdheden die nu de tongen losmaken is het maar de vraag of ze dat over een paar jaar nog doen', verzucht HP/De Tijd.

Mr G. B. J. Hiltermann wordt in hetzelfde blad uit de vergetelheid gehaald in een prachtig portret, waarin ook Hiltermans Duitse dienstbode Martha en de aan hernia lijdende familietekkel figureren. Hiltermans radiorubriek 'De toestand in de wereld' is na 39 jaar stilletjes verhuisd van zondagmiddag naar 'de anonieme dinsdagavond'. Hiltermanns noemt het 'bespottelijk', want 'wie luistert er nu op zulk een tijdstip naar de radio?' Zelf zit Hiltermans dan aan tafel of in het theater. Om de Hiltermann housemix, waarop zijn stem is gebruikt, moet hij hartelijk lachen: “Ik ben natuurlijk niet zo dol op die moderne muziek, van pop moet ik niks hebben. Maar dit is heel iets anders, dit is rap, en dat is lang niet onaardig hoor.”

Vrij Nederland legt het ontploffingsgevaar van D66 onder de loep. De D66-bewindslieden mogen volgens opinieonderzoek populairder zijn dan hun collega's van PVDA en VVD, maar mensen weten niet dat politici als Sorgdrager, Borst of Wijers bij D66 horen. Verder ontbreekt het de partij aan een eigentijds profiel en een duidelijke beleidslijn, meenden sceptici al snel na de aanvankelijke euforie over de verkiezingsoverwinning. Maar D66-fractievoorzitter Van Mierlo blijft optimistisch: “Als het paarse kabinet een succes wordt, kunnen we met dat beleid naar de kiezer. Wij hebben dat beleid mogelijk gemaakt. D66 is in 1998 de enige garantie dat paars nog een keer gebeurt.” Verder in Vrij Nederland een interview met PVDA-voorzitter Rottenberg, die graag mot mag trappen binnen zijn partij: “Ik vind het niet erg als een vergadering uit de hand loopt. Ik stimuleer het dat vergaderingen uit de hand lopen. Dan krijgen ze pas meerwaarde.” 'Steen des aanstoots' noemt Rottenberg de hoge gemiddelde leeftijd van gezagsdragers, de doorstroming van jonge mensen zou wat hem betreft radicaler mogen.

De Groene Amsterdammer komt met een Jeruzalem-special. De stad van 'onheilspellende visioenen en goudgerande dromen'. Jeruzalem trekt godsdienstwaanzinnigen, die volgens de Israelische psychiater Yair Bar-El leiden aan het 'Jeruzalem syndroom'. “Op de een of andere manier zit hier iets in de lucht dat mensen aaanzet tot de ijlere gedachten”, zegt de dokter in De Groene. Hoofdredacteur Martin van Amerongen doet verslag van een 'familieuitje' naar de heilige stad ('Gek hè, zo'n land vol joden', zegt mijn zuster'). Verder wordt in diverse artikelen aandacht besteed aan de veelbewogen geschiedenis, waarin Rabin te boek staat als 'de zoveelste dode', de verhouding tussen Joden en Palestijnen en het vredesproces.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden