Echte Golden Girls

Er zijn heel wat actrices die op hoge leeftijd nog druk aan het werk zijn. Maar niemand verslaat de 95-jarige Betty White.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Even vreesde de Twittergemeenschap het ergste toen Golden Girl Betty White afgelopen week trending topic werd. Maar gelukkig, de geliefde actrice was niet dood, ze vierde haar 95ste verjaardag - reden genoeg om gespreksonderwerp nummer 1 te zijn. Die aanvankelijke schrikreactie was wel begrijpelijk na een jaar van aanhoudende sterfgevallen in de showbizzwereld. Gezien Betty's hoge leeftijd vreesden sommige fans vorig jaar al dat ze de eerste januari niet zou halen. Demetrios Hrysikos uit South Carolina begon zelfs een crowdfundingactie om de actrice persoonlijk te gaan bewaken en desnoods Magere Hein te verjagen. Hij haalde ruim duizend dollar op met de grap, die hij doneerde aan een lokaal theater.

Betty zal er hartelijk om gelachen hebben, want haar grote talenten zijn humor en relativering. En een ijzeren discipline - haar verjaardag vierde ze op de set van comedyserie 'Young & Hungry' waarin ze een gastrol gaat spelen. Ze vindt het zelf ook opmerkelijk dat ze nog steeds aan het werk is. "Het lukt maar niet om in de avondschemer te verdwijnen. Ik ben de gelukkigste ouwe taart op twee benen."

Hier is Betty vooral beroemd als de grenzeloos naïeve Rose uit 'The Golden Girls', een hit in de jaren tachtig en negentig. In de VS is ze al veel langer bekend. Televisie was haar medium - ze was erbij vanaf de late jaren veertig. Ze speelde niet alleen in diverse comedy's, ze deed ook heel veel spelletjes. Zo ontmoette ze haar (derde) echtgenoot Allen Ludden - hij presenteerde de quiz 'Password'. Ze waren achttien jaar getrouwd, maar Betty is al sinds 1981 weduwe. Op de vraag of ooit nog zou trouwen, antwoordde ze jaren geleden: "Nee, daar begin ik niet meer aan, maar ik rotzooi nog wel lekker aan." Ze houdt ervan mensen te shockeren met ondeugende opmerkingen die niet bij haar leeftijd passen. Dat maakt haar ook populair bij de internetgeneratie.

Tot een jaar geleden speelde ze in de comedyserie 'Hot in Cleveland' een wiet- rokende hospita van Poolse komaf. Daarnaast presenteerde ze ook de Amerikaanse versie van 'Benidorm Bastards' en voor het goede doel rapte ze het nummer 'I'm so Hot' - in de videoclip wordt ze omringd door zes spierbundels met ontblote torso.

Heeft ze alleen maar lol? Ze probeert het wel, maar het overlijden van vele vrienden valt haar zwaar. Toen collega en vriendin Rue McLanahan, beter bekend als Golden Girl Blanche, in 2010 een hersenbloeding kreeg, stuurde Betty haar een kaartje met de tekst: 'Schiet maar een beetje op, dan ben ik de laatst levende Golden Girl'. Ze moesten er allebei erg om lachen. Maar Rue overleed en Betty zei dat dat haar meer pijn deed dan ze ooit had verwacht.

Sinds 2014 staat Betty met haar carrière in het Guinness Book of Records. Er zijn concurrenten: Maggie Smith (82) maakt zich op voor een Downton Abbey-film, Shirley MacLaine (82) werkt mee aan maar liefst vier Hollywoodproducties, Joan Collins (83) speelt in twee komische films die dit jaar moeten uitkomen en Angela Lansbury (90) zal te zien zijn in een vervolg op Mary Poppins.

Zeer bewonderenswaardig, maar Betty geeft ze hopelijk nog lang het nakijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden