Echte en gespeelde emoties aan het Binnenhof (Aflevering 1)

redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Wat premier Rutte op 5 juni 2012 precies zei tijdens zijn gesprek met EU-president Herman Herman Van Rompuy is niet duidelijk. Heeft hij, zoals vorige week gesuggereerd, daadwerkelijk gedreigd met vertrek uit de euro, als Van Rompuy zou vasthouden aan zijn plan om ter bestrijding van de eurocrisis meer macht naar Brussel te verschuiven? Of dreigde de premier 'slechts' met een veto?

Hoe dan ook, Rutte moet tegenover Van Rompuy stevig uit de hoek zijn gekomen. D66-leider Alexander Pechtold hield het erop dat de premier zijn uitspraken 'in een driftige bui' heeft gedaan.

Dat zou zo maar kunnen. De premier die in het openbaar altijd joviaal en goedlachs is, kan achter de schermen woedend uitvallen. Dat blijkt eens te meer uit onlangs in de Volkskrant gepubliceerde dagboekaantekeningen van Gerd Leers (CDA), minister van immigratie, integratie en asiel in het eerste kabinet-Rutte. Leers schijft over 'drie blaffende en tierende collega's' (Rutte, CDA-minister Maxime Verhagen en Geert Wilders) vanwege een (vermeende) waarschuwing van hem aan het adres van Wilders om geen spelletjes te spelen met de toelating van Bulgaren en Roemenen. Dit speelt in maart 2012, tijdens de gespannen onderhandelingen over een extra bezuinigingspakket. "Ik heb het met je gehad!", krijgt Leers van Rutte te horen.

Die woede-uitbarstingen van Rutte duren overigens nooit lang. Dat blijkt ook deze keer. Leers heeft die uitspraak over Wilders helemaal niet gedaan, blijkt een dag later. "Ik heb het helemaal niet met je gehad!', zegt Rutte dan tegen hem. "Je bent en blijft mijn maatje."

Moeilijke nacht

Niets menselijks is politici vreemd. Woede-aanvallen, huilbuien. Het komt allemaal voor. Maar ook kleine irritaties kunnen er zomaar uitfloepen. Een fraai voorbeeld daarvan leverde onlangs het GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman tijdens het zorgdebat over het overdragen van zorgtaken naar de gemeenten. Op dinsdag had dat debat tot diep in de nacht geduurd. De volgende ochtend om een uur of tien werd het voortgezet. Het vooruitzicht was dat het opnieuw avond- of nachtwerk zou worden. Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid was nog maar net van wal gestoken, of Voortman liep al naar de interruptie-microfoon. Kennelijk keek de Kamervoorzitter van dienst, het PvdA-Kamerlid Khadija Arib, niet al te vrolijk. Voortman: "Voorzitter, als u nu al geïrriteerd begint te kijken...". Arib: "Pardon?" Voortman: "Ja kom nou. Wij kunnen hier toch gewoon interrupties plaatsen?" Arib: "Mevrouw Voortman, u gaat niet over hoe ik kijk. Het spijt mij. Was u van plan om te interrumperen?" Na nog wat heen en weer gepraat, zegt Arib: "Ik begrijp dat u een moeilijke nacht hebt gehad, maar dat hoeft u echt niet op mij af te reageren." Voortman: "Het is inderdaad kort nacht geweest, ja." Arib: "Gaat u verder. En een beetje respect graag." Voortman: "Inderdaad, een beetje respect." Vijf minuten later beent Voortman naar de voorzitter, vermoedelijk om excuses aan te bieden.

Vaak zijn emoties echt, vaker nog gespeeld, om de publieke opinie te bespelen. Dat mocht diezelfde Van Rijn ervaren tijdens datzelfde zorgdebat. Aan het slot daarvan deelde Fleur Agema (PVV) met de nodige dramatiek mee: "Vandaag is het ook een trieste dag omdat Han, 104 jaar oud, is overleden. Hij moest verplicht verhuizen en heeft een paar weken geleden besloten om maar te stoppen met eten en drinken. Hij had het opgegeven." De schuld natuurlijk van die vermaledijde staatssecretaris die verzorgingshuizen sluit en ouderen gedwongen laat verkassen. Agema zei het niet, maar de suggestie was duidelijk: door het beleid van Van Rijn vallen doden.

Grootste driftkikkers

1. Mark Rutte

2. Geert Wilders

3. Dion Graus

4. Marianne Thieme

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden