'Echte daders aanslag Minsk nog vrij'

Twee mannen ter dood veroordeeld voor explosie in metrostation, of ze het gedaan hebben is de vraag

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Twee mannen die een bom zouden hebben laten ontploffen op een metrostation in Minsk, staan van staatswege een nekschot te wachten. Het Hooggerechtshof in Minsk heeft hen gisteren ter dood veroordeeld. Wanneer ze zullen worden geëxecuteerd, is niet bekendgemaakt - in Wit-Rusland, het enige land in Europa dat de doodstraf nog heeft, hoort zelfs de veroordeelde het pas een paar minuten van tevoren.

Dmitri Konovalov en Vladislav Kovaljov, allebei 25 jaar oud, werden drie dagen na de explosie op het Oktoberstation gearresteerd. De bom ontplofte op een druk perron in het spitsuur op 11 april van dit jaar. Vijftien mensen stierven.

Volgens de aanklagers waren de twee mannen van jongs af aan al met explosieven bezig. Ze zouden ook bommen hebben laten ontploffen in hun woonplaats Vitebsk in 2005 en tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag in Minsk in 2008. Maar een poltitiek doel zouden ze niet gehad hebben, alleen 'haat tegen de mensheid'.

Of ze werkelijk de daders zijn is lang niet zeker. "De aanklachten zijn gebaseerd op bekentenissen van mijn zoon en Dmitri die zijn afgelegd onder fysieke en morele druk. Mijn zoon heeft ze voor de rechter ontkend en er is helemaal geen ander bewijs geleverd", zei de moeder van Kovaljov gisteren. "Terwijl ze mensen proberen te overtuigen dat mijn zoon en zijn vriend doodgeschoten moeten worden, lopen de werkelijke daders vrij rond."

Volgens Amnesty International heeft Wit-Rusland, sinds het in 1991 als onafhankelijk land uit de opheffing van de Sovjet-Unie kwam, mogelijk vierhonderd mensen geëxecuteerd. Maar zeker is dat niet, omdat het aantal executies staatsgeheim is. In 2010 zouden twee mensen zijn geëxecuteerd, en drie doodvonnissen zijn uitgesproken.

Amnesty International heeft Wit-Rusland opgeroepen Konovalov en Kovaljov niet terecht te stellen. Omdat hun veroordeling is uitgesproken door het Hooggerechtshof, kunnen ze niet in beroep. Hun enige hoop is nog gratieverlening door dictator Aleksander Loekasjenko. Die heeft dat in zestien jaar nog maar één keer gedaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden