'Echt weer zo'n Randstadplan'

Zeeuwse gedeputeerde: Kwaliteit moet leidend zijn bij besluiten over kleine scholen

Het zou om kwaliteit moeten gaan, niet om kwantiteit, vindt de Zeeuwse gedeputeerde George van Heukelom. "Als scholen met minder dan honderd leerlingen dicht moeten. Ik vind dit weer typisch zo'n Randstadgedachte."

De Onderwijsraad adviseert het ministerie van onderwijs zo'n duizend kleine basisscholen, die onder de grens van honderd leerlingen zitten, snel te laten fuseren of anders te sluiten. Dat zou in een 'krimpgebied' als de provincie Zeeland om zo'n veertig procent van de scholen gaan.

In Zeeland speelt de discussie over (te) kleine scholen al lang, zegt Van Heukelom (SGP, gedeputeerde onderwijs, demografie). Zijn voormalig collega Harry van Waveren opperde eind 2010 in Trouw al de geldende ondergrens van 23 leerlingen te verhogen naar veertig. "Dorpen met nog maar één klein schooltje doen te veel moeite dat open te houden. Je kunt scholen met bijvoorbeeld maar twintig leerlingen wel helpen door de wet te versoepelen, maar dan krijg je over twee jaar dezelfde discussie." Die voorspelling komt dus uit.

"Er wordt sinds 2010 al samengewerkt en besproken hoe we de kwaliteit op kleine scholen kunnen verbeteren", aldus Van Heukelom. "Er wordt erkend dat op grotere scholen meer ruimte is voor plusklassen of ondersteuning voor kinderen die het moeilijk hebben. Maar we zijn er nog niet uit waar de grens moet liggen, bij veertig, tachtig of honderd.

"Kwaliteit zou daarbij leidend moeten zijn, of andere omstandigheden die hier op het platteland spelen. Want hoe wenselijk is het om kinderen van 4 tot 12 jaar dagelijks kilometers te laten reizen naar en van school? En hoe moeten ouders dat organiseren als ze hun kinderen na een lange werkdag een stuk verderop nog weer van de naschoolse opvang moeten halen? Daar wordt achter zo'n bureau in de Randstad volgens mij totaal niet over nagedacht."

De SGP'er stelt daarnaast dat samenwerking niet altijd zo logisch is. "Dit kabinet gaat wel heel graag en makkelijk voorbij aan de religieuze identiteit van mensen. Ouders kiezen vaak heel bewust voor een reformatorische of een openbare school. Die keuze moet er blijven, vinden wij."

De Onderwijsraad bepleit een overgangsperiode van vijf jaar. Vanaf 2019 zou de strengere norm van honderd leerlingen moeten gelden. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van onderwijs noemde het advies 'zeer ingrijpend'. Hij wil het eerst bespreken met scholen, ouders en bestuurders in de krimpregio's en verwacht pas na de zomer een definitieve koers te kiezen.

Het is dus gelukkig nog geen gelopen koers, zegt Van Heukelom. "In het convenant voor de leefbaarheid in de krimpgebieden hebben we afgesproken goed naar de samenhang van maatregelen te kijken. Integraal, naar het hele pakket van werkgelegenheid, onderwijs, leefbaarheid, enzovoort. Daar hebben we pas ook nog een goed gesprek met minister Blok over gehad. Ik hoop dat we, samen met de collega's uit de krimpregio's in Groningen en Limburg, snel weer met hem om de tafel kunnen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden