Recensie

Echt vilein of gevaarlijk worden de grappen van Peter Pannekoek niet

Peter Pannekoek zou gebaat zijn bij iets meer rust.Beeld Hans-Peter van Velthoven

Cabaret
Peter Pannekoek
Later was alles beter
★★☆☆

Mag ik even ademhalen? Tijdens de woordenwaterval die Peter Pannekoek over zijn publiek uitstort, wil je soms even uitzoomen, spiegelen en nadenken over wat je zelf vindt van zijn gedachten. Die ruimte krijg je niet. In Pannekoeks tweede theaterprogramma voel je zijn oorsprong als standup-comedian (Comedy Train) en tv-comedian ('De Wereld Draait Door', 'Dit was het nieuws'). 

In ongeveer elke zin zit een grap, waardoor de snelle voorstelling overweldigt. Het zijn goeie grappen en hij schuwt zwaardere onderwerpen niet: de veranderende machtsverdeling tussen mannen en vrouwen bijvoorbeeld. Het pikante detail daarbij dat zijn regisseur (Ruut Weissman) vorig jaar werd beschuldigd in het kader van #MeToo, legt hij ook op tafel, met zijn eigen dilemma. Kon hij Weissman wel houden, terwijl hij hem een goede regisseur vond en ze vrienden waren?

Pannekoek houdt ervan om grappen op de rand te maken - wel jammer dat hij dat ook letterlijk zegt, alsof hij zich verontschuldigt. Soms hebben zijn grappen inderdaad iets lugubers of onaangenaams: dat je vriendin beter dood kan gaan als je het uit wilt maken omdat dat ongemakkelijke gesprekken scheelt. Dat vrouwen zo gierig zijn dat ze tweedehands tampons zouden willen gebruiken. En dat gendertransitie ook kan doorslaan: dat een dier in een mensenlichaam omgebouwd wil worden, waardoor we naast genderneutrale wc's ook kattenbakken in schouwburgen krijgen.

Blijft in de lucht hangen

Maar écht gevaarlijk of vilein wordt Pannekoek nergens. Zijn sympathieke uitstraling - onschuldige blauwe ogen, ontwapenende glimlach - maken dat je heel veel pikt. Zelfs wanneer hij nogal doordraaft over hoe lui vrouwen zijn, met name in bed. Tijdens deze over-de-top-kanonnade voel je de omkering waardoor hij geen arrogante macho wordt. Pannekoek tipt aan grote thema's. Naast man-vrouwkwesties heeft hij het over vriendschap, conflicten en filosofische onderwerpen: over lineaire of circulair verlopende tijd en over 'door het donker moeten om in het licht te komen'.

Maar om echt te kunnen verdiepen is meer rust en een afwisselende dynamiek nodig. Nu blijft het bij associatief aanstippen van deze thema's en komt hij niet tot nieuwe inzichten. Zonde, want zijn gepassioneerde uitspraken doen vermoeden dat hij meer diepgang heeft. En doordat hij bijna iedere zin in dezelfde cadans uitspreekt, met dezelfde intonatie, gaat de inhoud deels verloren. Alsof het in de lucht blijft hangen en geen kans krijgt om te landen.

Elke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten. U vindt een overzicht van alle recensies op trouw.nl/theaterrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden