'Echt scheiden', wat een hypocriet programma

Zelden zo'n hypocriet programma gezien als 'Echt scheiden' van RTL 4. Onder het mom van advies wordt genadeloos ingehakt op gebrouilleerde paren. Deze week gingen Ciska en Richard, ouders van de driejarige Nathalie, door de mangel. "Niet alleen van hun huwelijk hebben ze een puinhoop gemaakt", galmt de voice over meteen al aan het begin, "zelfs tijdens het scheidingsproces worden beloften gebroken."

En of dat nog niet ellendig genoeg is: "Ook hun huis is één grote puinhoop (waarschijnlijk hebben ze bij RTL 4 geen synoniemenlijst - w.p.). De makelaar schrikt van wat hij aantreft." Presentatrice Natasja Froger struint door de woning en roept tegen Ciska: "Hoe is het zover gekomen, deze bende?!" Hulpverlening heet dat bij RTL 4. Maar de enigen die echt worden geholpen, zijn de zender zelf (reclameverkoop) en de presentatrice (inkomsten).

Hoe erg moet je eraan toe zijn om bij Froger aan te kloppen voor steun? Haar 'deskundigheid' heeft de draagwijdte van: "Je moet je huis op orde brengen en verkopen." Dat kan de eerste de beste buurvrouw of vriendin je ook vertellen. Ciska en Richard moeten sociaal wel zeer geïsoleerd zijn dat ze met RTL 4 in zee gaan. Verblind door emotionele labiliteit zullen ze niet eens in de gaten hebben hoezeer ze worden vernederd.

Daar klinkt de voice over weer: "Het paar is niet eerlijk geweest en Ciska is aan het eind van haar Latijn." We zien Ciska hevig in tranen. Een troostende arm van Froger. Dan volgt de reclame. Een 'aantrekkelijker' cliffhanger hadden de adverteerders zich natuurlijk niet kunnen wensen. Na de commercials komt scheidingscoach Yolande in beeld, de derde partij die beter wordt van dit programma. "Tot mijn stomme verbazing en ergernis ben ik erachter gekomen dat jullie wel degelijk een caravan hebben. Ik ben daar pissig over."

Hoe lang zal dit leugentje om bestwil deze verwarde mensen nog worden nagedragen? Twee jaar? Vijf jaar? En waar zijn RTL 4 en Froger tegen die tijd? Waarschijnlijk alweer bezig met een volgend 'hulpverleningsproject'. Hoe moeten Ciska en Richard nog solliciteren nu dankzij RTL 4 heel werkgevend Nederland weet dat ze hebben gejokt over een caravannetje, vermoedelijk met als enige reden om nog ergens tot rust te kunnen komen met hun dochtertje?

En hoe moet Richard ooit nog een nieuwe vrouw ontmoeten, nu Froger en de scheidingscoach hem publiekelijk de mantel hebben uitgeveegd over zijn vaderschap? "Je zou samen met Ciska aan Nathalie vertellen over jullie scheiding, maar nu heb je het al in je eentje gedaan." Dat Richard daarnaast soms wat bot is tegen zijn vrouw, zal zijn kansen op een nieuwe liefde evenmin vergroten.

RTL 4 brengt het verlekkerd in beeld. Een videootje van de bruiloft vier jaar geleden. De ambtenaar van de burgerlijke stand zegt dat Richard zijn bruid geen fotomodel vindt, 'maar wel heel mooi van binnen'. Waarop Richard zegt: "Je hebt haar in het dagelijks leven nog niet gezien." Froger spreekt hem bestraffend toe: "Dat was wel heel erg wat je daar zei." Natuurlijk is het erg, maar waarom moet het allemaal zo mensonterend op tv? Dit programma is wat mij betreft nu al de Draak van 2012. Er moet iets gebeuren. Mr. Pieter van Vollenhoven, grijp in aub.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden