Echt mooie bakboeken verschijnen maar mondjesmaat

gebak

Christophe Felderr

Uitgeverij Veltman, euro40,-

HHHHH

Je hebt, grofweg gezegd, kokers en bakkers in deze wereld. Ik zelf behoor tot de kokers. Bakkers zijn zeer nauwkeurig, netjes en hebben geduld. Allemaal zaken waar ik over het algemeen niet zo sterk in ben. Ik flierefluit liever een beetje in de keuken. Dat neemt niet weg dat, vooral doordat ik denk dat ik het minder goed beheers, de uitdaging voor mij bij het bakken ligt. Een goed gerezen cake, een op de tong smeltend koekje of een glimmende taart maken mij apetrots.

Echt mooie bakboeken verschijnen er maar mondjesmaat. In Frankrijk had ik een half jaar geleden al het mooie nieuwe boek van Christophe Felder zien liggen: 'Gateaux'. Dat is nu in het Nederlands vertaald: 'Gebak'. 'De grote klassiekers van de internationale patisserie' staat als ondertitel op de cover. Onzin, want in dit boek staan vooral Franse klassiekers. Er is een hoofdstuk 'Wereldse heerlijkheden', maar het gaat maar om een handjevol. En dan staat daar bijvoorbeeld ook nog dat speculaasjes een Belgische lekkernij zijn. Dat internationale laten we maar een beetje links liggen.

De rest is Frans, en mooi Frans kunnen we wel stellen.

Christophe Felder, geboren in 1969 in de plaats Schirmeck in de Franse Elzas, wist al op jonge leeftijd dat zijn roeping in de patisserie lag. Hij leerde het vak onder andere bij Litzler-Vogel in Straatsburg en Guy Savoy in Parijs. Toen hij op 23-jarige leeftijd bij Hôtel de Crillon in Parijs terechtkwam, had hij zijn plek gevonden. Hij bleef er vijftien jaar en ontwikkelde zich tot een van de beste patissiers van Frankrijk.

Nu Sinterklaas weer vertrokken is, gaan we ons langzaam aan een beetje op de kerst richten. Voor de minder kundige bakkers is het fijn om vast het een en ander uit te proberen. Bij bakken geldt immers: oefening baart kunst.

Hoorntjes uit Murat bijvoorbeeld, een met slagroom en mascarpone gevuld fragiel hoorntje, waarvan Felder zegt dat het ook gevuld kan worden met vruchten of zelfs met foie gras als hartige variant. Een charlotte met limoen met daarop rood fruit of een baba met rum en citrusvruchten, het ziet er allemaal even prachtig uit.

Dat is ook altijd het gevaar met zulke mooie patisserieboeken, de taarten zien er bij mij nooit zo mooi uit als op de foto's in het boek. Dus oefenen om het meest perfecte resultaat te krijgen en met kerst benader ik misschien bijna het niveau van Christophe Felder.

Tenminste, als ik mezelf er toe kan dwingen om een keer zeer precies en netjes te werken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden