Echt integreren wil nog altijd niet lukken

null Beeld ANP
Beeld ANP

Allochtonen zijn beter Nederlands gaan praten en hoger opgeleid dan vijftien jaar geleden, maar het contact met autochtonen is niet of nauwelijks toegenomen, en immigranten komen nog steeds vaker voor in de criminaliteits- en werkloosheidscijfers. Er is daarom zowel reden tot optimisme als tot zorg, meent minister Lodewijk Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid.

Ingrid Weel

Hij nam gisteren twee rapporten over integratie in ontvangst. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) constateert daarin dat allochtonen zich het afgelopen decennium niet meer met Nederland zijn gaan identificeren. Zo voelt slechts 28 procent van de Nederlanders van Turkse origine zich Nederlander. Een derde van hen voelt zich helemaal geen Nederlander. Een zelfde deel wil ooit terug naar Turkije. Meer dan 60 procent is er het afgelopen jaar geweest.

Bij Marokkaanse Nederlanders liggen deze cijfers iets lager. Het aandeel gemengde huwelijken bleef in vijftien jaar bijna gelijk.

Gastvrij
Een van de redenen waardoor Nederlanders van buitenlandse afkomst vooral contacten binnen hun eigen groep zoeken, is het verslechterde maatschappelijke klimaat. Nog niet de helft vindt Nederland gastvrij. Dat lijkt terecht, want het SCP constateert dat 40 procent van de autochtone bevolking vindt dat er te veel migranten in Nederland wonen.

Een zelfde percentage vindt moslims eigenlijk niet zo goed passen in een westerse samenleving. Minister Asscher ziet dat als een uiting van ongeduld. "Mensen vragen zich af hoe lang het allemaal nog moet duren. Ik heb ook weleens het gevoel dat het niet snel genoeg gaat met de integratie, maar ik kom altijd weer mensen tegen die ervoor zorgen dat ik mijn optimisme niet verlies."

Asscher put hoop uit het feit dat de meeste autochtonen een 'buitenlander' kennen en hem of haar wel waarderen. "Het is de kunst om mensen als een individu te zien en niet als onderdeel van een groep." Tegelijkertijd benadrukt hij dat succesvolle integratie vooral moet komen van de nieuwkomers. "Zij moeten niet te snel of te lang somberen. Daar is niemand bij gebaat."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden