Echt gezellig is het niet in de sishalounge

Waterpijpen in de vorm van Kalashnikovs. Beeld dutch.alibaba.com

Hij is 75 centimeter hoog, kost 175 euro en de volgende dag kun je hem al in huis hebben. De waterpijp van het modelletje Outlaw AK47 is er in vier kleuren. Of de waterpijp-webshops veel van dit rookapparaat in de vorm van een Kalasjnikov verkopen is niet duidelijk.

Deze verbintenis tussen dodelijk wapen en waterpijp is wel erg symbolisch geworden sinds gisteren het afgehakte oofd van de 23- jarige Nabil Amzieb werd gevonden voor het waterpijpcafé Fayrouz Lounge in Amsterdam Zuid.

Aangenomen wordt dat de dood van Amzieb past in een reeks liquidaties in met name het Marokkaanse deel van de onderwereld in Amsterdam. De onthoofding is nog nooit vertoond in deze liquidatie-reeks. In de toptien van het tot op heden gebruikte geweld stond wel een kogelregen uit een paar AK47's in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Onduidelijk signaal
De plaatsing van het hoofd voor de ruit van het waterpijpcafé zou een signaal zijn. Waar dat signaal voor staat, is nog onduidelijk. Het effect van de gruwelijke actie is wel dat in een klap alle waterpijpcafé's, voorzover ze dat nog niet waren, zijn gekoppeld aan criminaliteit.

Nederland telt inmiddels vele tientallen compleet ingerichte rookruimten waar gelurkt kan worden aan de waterpijp. En dan zijn er ook nog eens restaurants met een aparte voorziening. Registratie daarvan vindt lang niet overal plaats.

De waterpijpsector heeft een website waar de locaties zijn en dat varieert van de Randstad tot Almelo en Hengelo. Tabak, voorzien van het opschrift dodelijk, wordt royaal verhandeld via de webwinkels. Alles is te krijgen, van tabak met appelsmaak tot waterpijpkooltjes. En net als bij gewone tabak geldt dat aan jongeren beneden 18 jaar niet verkocht mag worden.

Sleutelplaatsen
Shishalounge en criminaliteit worden door de politie al veel langer met elkaar in verband gebracht, zeker in Amsterdam. Vorig jaar mei werd iemand neergeschoten in de Amsterdamse De Clerqstraat. De schutters hadden volgens getuigen eerst in shishalounge The Village naar hun slachtoffer gezocht. Een maand later ging Shisha Lounge Palace aan de Burgemeester Fockstraat in de fik. De tent moest van de gemeente al dicht. De brandstichting bespoedigde die sluiting alleen maar.

De waterpijpcafé's behoren tot wat heet de 'sleutelplaatsen'. Dat is de term die de politie gebruikt voor plekken waar criminelen met elkaar in contact komen. In de wereld van de 'oude' criminaliteit waren dat sportscholen, de nieuwe generatie is te vinden in koffiehuizen, thee-tenten, shishalounges maar ook spyshops waar bewakings- en spionageapparatuur wordt verkocht. De kwalificatie sleutelplaats leidt tot extra toezicht van de politie. Dat leidt frequent tot omvangrijke invallen.

Volgens de meest recente cijfers zouden er vorig jaar rond de 50 tot 60 horecazaken in Amsterdam zijn waar de waterpijp kan worden gerookt. Dat kunnen restaurants zijn met een aparte ruimte of compleet ingerichte shishalounges.

Aparte registratie
Voor de waterpijpcafé's zijn geen aparte exploitatievergunningen nodig. Wel is de gebruikelijke horeca-vergunning vereist en soms is die gekoppeld aan een drankvergunning. Amsterdam besloot vorig jaar wel de horecabedrijven met faciliteiten voor de waterpijp apart te gaan registreren zodat een beter beeld ontstaat en antwoord kan worden gegeven op de vraag hoeveel exploitanten er nu eigenlijk actief zijn.

Net als bij exploitanten van gokautomaten, escortbureaus en raamprostitutie wordt wel een onderzoek gedaan naar de achtergrond van de aanvrager van de vergunning. Dat betekent ook dat wordt gekeken naar een strafblad en naar de herkomst van het investeringskapitaal.

Of Amsterdam de regels nog eens extra gaat aanscherpen na de gewelddadige dood van Amzieb is nog niet duidelijk. Komende week vergadert de raad over het nieuwe geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden