Echt bont aan je jas, en je weet van niets
Gebruik van bont staat vaak niet vermeld op kleding. En Chinees bont is zo goedkoop, dat kopers denken dat het nep is.
Een knuffelzacht kraagje aan een jas van 50 euro. Zo voordelig, dat moét wel een nepbontje zijn. Helemaal niet, ontdekte de Fur Free Alliance bij onderzoek in tien EU-landen, waaronder Nederland. Juist aan goedkopere kledingstukken, jassen en mutsen, zit volgens deze internationale anti- bontorganisatie regelmatig echte vacht. Oké, dat mag. Maar wat niet deugt: in de meeste gevallen staat het niet goed vermeld. Met als risico dat mensen bont dragen, zonder het te weten.
Van de 667 kledingstukken die de Fur Free Alliance steekproefsgewijs bekeek, voldeed het etiket van 453 items niet aan de Europese eisen. De verwerking van dierpels werd vaag vermeld, of werd helemaal niet genoemd. Bij kleding uit luxere winkels, maar vooral bij outlet-koopjes.
“Mensen denken nog altijd dat een goedkopere jas geen echt bont zal hebben aan de kraag”, zegt directeur Nicole van Gemert van de actiegroep Bont voor Dieren, het Nederlandse lid van de Fur Free Alliance. “Niets is minder waar. Alle jassen en mutsen kunnen tegenwoordig goedkoop bont uit China bevatten.”
Het meeste bont dat bedrijven in de Europese kledingindustrie gebruiken komt uit Chinese fokkerijen. De kraag aan stoere parka’s, populair onder jongeren, is meestal van het bombont van een wasbeerhond. Maar ook de vacht van een vos of een coyote wordt wel gebruikt.
Lastig te onderscheiden
Voor de leek is echt bont vaak lastig te onderscheiden van hoogwaardige nepvacht. Uitstraling en gevoel komen overeen. Dierenpels uit Chinese fokkerijen is bovendien zo goedkoop dat de prijs vergelijkbaar is met die van nepproducten. Extra belangrijk dus, volgens de anti-bontlobby, dat er ‘begrijpelijke en volledige labelvoorschriften’ komen. Van Gemert: “Hoe kan een consument anders een weloverwogen keuze maken?”
Ook in Nederland troffen de onderzoekers artikelen in winkels met écht bont, zonder dat het erop stond. Van de 21 onderzochte jassen met bontkraag hadden er maar drie een informatiekaartje volgens de regels. De Fur Free Alliance biedt alle Europese bevindingen vandaag aan in het Europarlement. Er moeten strengere regels komen, vindt de anti-bontlobby. En op zijn minst moeten kledingverkopers de regels naleven.
In 2012 voerde de Europese Commissie nog nieuwe voorschriften in, voor een betere vermelding van bontgebruik. Volgens die regels moet helder op het kaartje staan dat er ‘niet uit textiel bestaande delen van dierlijke oorsprong’ inzitten. Naleving en handhaving schieten tekort, constateert de Fur Free Alliance. Dat verplichte zinnetje op het kaartje zullen veel mensen volgens Van Gemert niet begrijpen. Zij wil simpele labels voor bontgebruik, met vermelding van diersoort en afkomst.