Echo van een moordmysterie tussen schitterende fjorden

Het is vakantie, dompel je onder in de favoriete tv-series van Trouw-redacteuren.

De titel voor de Deense successerie 'Borgen' is perfect gekozen. Een echt Deens woord dat ook internationaal goed bekt. Borgen (De burcht) staat voor Christiansborg, het regeringscentrum in Kopenhagen waar de premier huist. Een soort torentje van Rutte eigenlijk, maar dan veel kolossaler. Het woord 'borgen' heeft iets onverzettelijks, net als de hoofdpersoon Birgitte Nyborg.

Andere Deense series hebben het wat betreft pakkende en goedbekkende titels minder getroffen. Zo werd het voor ons onuitspreekbare 'Forbrydelsen' een wereldwijd succes onder de titel 'The Killing' en kennen we 'Arvingerne', ook al een tongbreker, beter als 'The Legacy'. Eenzelfde lot treft de Noorse serie 'Frikjent' (spreek uit: friekzjent). Op de dvd's voor de internationale markt heet die 'Acquitted'.

Het verhaal van 'Frikjent' (Vrijgesproken) haalt eigenlijk in geen enkel opzicht de superieure kwaliteit van 'Borgen', 'Forbrydelsen' of 'Avingerne' en toch is het een heerlijke serie om naar te kijken. Eerst en vooral omdat de cinematografie erin zo weergaloos en verleidelijk gedaan is. Om de haverklap vliegen we over de meest schitterende fjorden en andere adembenemende Noorse landschappen. Het lijkt wel alsof het Noors verkeersbureau een dikke vinger in de pap heeft gehad, want vanwege die reclame voor Noorwegen krijg je steeds meer zin om nou eindelijk toch eens een keer die kant op te gaan om het zelf te aanschouwen.

In die schitterende entourage speelt zich het verhaal af van Aksel Borgen (goeie naam), die op achttienjarige leeftijd is vrijgesproken van de moord op zijn schoolvriendinnetje. Om zijn verleden te ontvluchten is Aksel naar Azië verhuisd, waar hij is uitgegroeid tot een succesvol zakenman. Hij keert na twintig jaar terug naar zijn geboorteplaats aan de Noorse westkust, als daar een groot bedrijf in financiële problemen komt. Dat bedrijf wordt geleid door Eva Hansteen, moeder van zijn vermoorde schoolvriendinnetje die nooit in Borgens onschuld heeft geloofd en die de vrijspraak na al die jaren weer wil aanvechten.

Persoonlijke en economische belangen gaan vernuftig door elkaar lopen als Borgen de meerderheid van de aandelen van Hansteens bedrijf in handen krijgt, en de familie Hansteen heftig verdeeld raakt over hoe men hiermee om moet gaan. En hoe zit het eigenlijk met Aksels broer die nog altijd bij hun wartaal uitslaande moeder inwoont? En wat is de rol van Hansteens echtgenoot die de leiding van zijn bedrijf overdeed aan zijn vrouw? En welke rol speelt de broer van het overleden meisje? En waarom weten Aksels Aziatische vrouw en zoon niets van zijn Noorse verleden?

Er wordt door de schrijvers mooi en behendig met deze vragen gespeeld, waardoor het verre verleden daar in Noorwegen steeds duidelijker aan de oppervlakte komt, met natuurlijk een redelijk onverwacht slot. Was die vrijspraak nou terecht of niet?

Er zitten prima acteurs in 'Frikjent', zoals de Zweedse Lena Endre ('Wallander' en 'Millenium') als Eva Hansteen en de intrigerende Noorse acteur Nicolai Cleve Broch als Aksel Borgen. Over een tweede seizoen is nog niets bekend. Misschien dat het succes van het eerste seizoen in Noorwegen de makers heeft verrast.

De eerste aflevering werd er in maart van dit jaar uitgezonden en de serie haalde met 660.000 kijkers een marktaandeel van veertig procent. Dat is een absoluut record in Noorwegen.

Acquitted is verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

KIJKEN

ROND

KERST

Call the Midwife / Acquitted / True Detective / Les Témoins / Fargo / The Leftovers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden