'Ecclesia mislukt als kerk door karakter Huub Oosterhuis'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De Amsterdamse Studentenecclesia, de kerkelijke gemeente waarvan Huub Oosterhuis het bekendste gezicht is, had misschien wel de beste kerk van Nederland kunnen zijn. Maar dat is toch niet zo - de persoonlijkheid van het Oosterhuis stond dat allemaal in de weg.

Tenminste, dat is de mening van pater Jan van Kilsdonk, de in 2008 overleden priester wiens memoires deze week verschijnen. De herinneringen verschijnen onder de titel 'Pater van Kilsdonk, raadsman in delicate zaken'. Ze werden opgetekend door schrijver Alex Verburg.

In 1960 stichtte Van Kilsdonk de Amsterdamse Studentenecclesia, een katholieke en progressieve studentenparochie. Toen Oosterhuis er een paar jaar later bij kwam veranderde de sfeer, aldus van Kilsdonk. "Huub en zijn kornuiten hebben de ecclesia grotendeels overgenomen. Huub werd een beetje de baas", aldus de pater. Oosterhuis, die vaak geprezen is om zijn liederen, drukte voortdurend zijn zin door, zo valt op te maken uit de kritiek van Van Kilsdonk. "Er is veel goeds te beleven in literaire, in liturgische zin, maar vriendschap, steun, warmte, nee. En dat behoort eigenlijk tot een kerk. Maar Huub heeft daar geen talent voor. Hij mist het vermogen om te binden. Ik beticht hem daarmee niet van een vrijwillige zonde, het zit in zijn karakter."

Volgens Van Kilsdonk is dankzij deze karakterzwakte van Oosterhuis de ecclesia mislukt als kerk. "Wat een topvorm van nieuwe kerkelijkheid had kunnen zijn, is dat niet geworden." Oosterhuis, die dit jaar 80 wordt, is tot op de dag van vandaag lid van het liturgische team. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden