'ECB wordt toezichthouder van banken in EU-lidstaten'

Een protestgraffiti in Athene. Beeld AP
Een protestgraffiti in Athene.Beeld AP

De Europese lidstaten zijn het erover eens om de Europese Centrale Bank de rol van toezichthouder van de banken toe te vertrouwen. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt.

Volgens Die Welt bereikte Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy een consensus onder de lidstaten om het toezicht op de Europese banken voortaan toe te vertrouwen aan de ECB. De idee van een Europese toezichthouder op de banken, won de afgelopen weken terrein en ook de ECB toont zich bereid die rol op zich te nemen.

Bankenunie
De samenbrengen van het bancair toezicht vormt een pijler van de zogenaamde Europese bankenunie. Die bankenunie, die onder meer een kader moet vormen voor de vereffening van banken en een gemeenschappelijk systeem voor depositogaranties, wordt gezien als één van de structurele oplossingen voor de eurocrisis.

De Europese leiders moeten het de komende week tijdens een top in Brussel eens worden over diepgaande hervormingen die de eurozone op langere termijn moeten wapenen tegen financiële schokken. De Italiaanse premier Mario Monti waarschuwde al dat mislukken geen optie is. Dan worden de zwakkere eurolanden overgeleverd aan speculanten en dreigen ook sterkere landen besmet te raken.

Monti waarschuwt voor afwijzing
In dat geval zullen de burgers het Europese project de rug toekeren en meer integratie afwijzen, aldus Monti, die vandaag in Rome overleg pleegt met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Sterkere integratie is ook het advies dat het Internationaal Monetair Fonds de eurolanden aanreikt om de crisis te bezweren. IMF-baas Christine Lagarde toonde zich gisteren in Luxemburg nog kritisch over het gebrek aan daadkracht van de Europese Centrale Bank en voor de wijze waarop het reddingsplan voor de Spaanse banken is uitgetekend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden