ECB steunt eurolanden onbeperkt

Centrale Bank kan obligaties opkopen Strikte voorwaarden voor deelname

GIJS MOES | BRUSSEL

De Europese Centrale Bank besloot gisteren dat ze massaal obligaties van zwakke eurolanden kan gaan opkopen. Dat moet het vertrouwen op de financiële markten herstellen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan zo'n opkoopprogramma.

ECB-president Mario Draghi bleef voorzichtig bij de presentatie van het nieuwe programma, OMT genaamd. Dat zorgt alleen voor extra tijd. Voor de echte oplossing van de crisis moeten de regeringen van de eurolanden hun werk doen: hun begrotingen op orde brengen, maar ook zorgen dat de eurozone economisch één wordt.

Toch is het nieuwe programma baanbrekend: de ECB kan straks onbeperkt obligaties opkopen op de markt als de rente van een land zorgwekkend oploopt. Zo kunnen de regeringen zelf geld blijven lenen. De beurzen stegen na de bekendmaking, de rentes op obligaties van zuidelijke eurolanden daalden.

Met het OMT wordt steun mogelijk aan landen als Spanje en Italië, die te groot zijn om te lenen van de andere lidstaten. Hoe hoog de rente moet zijn voor het programma begint, is niet vooraf bepaald. Het programma geldt alleen voor kortlopende obligaties tot drie jaar.

De centrale bank kan zoveel uitgeven als ze wil en daar valt door de markten niet tegenop te speculeren. Maar het opkopen van obligaties wakkert de inflatie wel aan en de taak van de ECB is nu juist de inflatie in toom te houden. De ECB wil daarom ook geld weghalen uit de markt.

De ECB heeft in 2010 en 2011 ook obligaties opgekocht, voor ruim 200 miljard euro. Dat heeft toen weinig geholpen. Deze keer moet het beter gaan, want de ECB hanteert strikte voorwaarden. Zo moeten de landen die gebruik willen maken van deze mogelijkheid ook hulp vragen van de Europese noodfondsen en aan hun voorwaarden voldoen.

Ook wil Draghi het IMF betrekken. Die voorwaarden remmen de snelheid waarmee de ECB kan ingrijpen wel af, want de regeringen zullen eerst moeten onderhandelen met de EU en het IMF. Vrijwel alle bestuursleden van de ECB steunden de plannen. Eén bestuurslid stemde tegen: de Duitser Jens Weidmann, president van de Bundesbank.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden