'ECB overweegt geld te lenen aan het IMF'

Christine Lagarde, directeur van het IMF.Beeld ap

De Europese Centrale bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoeken mogelijkheden om de schuldencrisis gezamenlijk te bestrijden. Dat meldt persbureau Reuters vandaag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen hebben beide instanties gepraat over de mogelijkheden van het ECB om geld te lenen aan het IMF. Dat zou ervoor moeten zorgen dat het fonds genoeg middelen heeft om ook grote Europese economieën uit de brand te kunnen helpen. Met die constructie zou bovendien het verbod op de financiering door de ECB van de schulden van eurolanden omzeild kunnen worden.

Volgens de bronnen hebben de plannen de tekentafel nog niet verlaten. 'Het is vooralsnog slechts een idee', stelde een van hen. Onder economen klinkt een steeds luidere roep om een grotere rol voor de ECB bij het bestrijden van de crisis. Ook Frankrijk zou graag zien dat de ongelimiteerde middelen van de centrale bank worden aangewend om de onrust op de markten te beteugelen. Dat zou volgens hen kunnen door het noodfonds EFSF een bankvergunning te geven, zodat het geld kan lenen van de ECB.

De ECB en Duitsland wijzen die grotere rol vooralsnog echter resoluut af. Zij vinden dat overheden zelf de crisis moeten verhelpen door hun economie te hervormen en de overheidsfinanciën op orde te brengen.

De centrale bank grijpt momenteel wel in op de obligatiemarkten, in een poging te voorkomen dat de rentes die landen over hun leningen moeten betalen uit de hand lopen. De ECB heeft echter altijd benadrukt dat die ingrepen tijdelijk en beperkt van omvang zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden