'ECB gaat voorlopig nog geen obligaties aankopen'

Een man slaapt voor een kledingzaak in Madrid. Beeld reuters

De Europese Centrale Bank heeft berichten over een plan voor de aankoop van obligaties van noodlijdende eurolanden de kop ingedrukt. 'Het is absoluut misleidend om te schrijven over beslissingen die nog niet genomen zijn', reageerde een zegsman op een artikel in het blad Der Spiegel.

Volgens Der Spiegel zou de ECB overwegen om een maximaal renteverschil tussen Duitsland en de zwakste eurolanden vast te leggen. Indien het verschil tussen de rente op Duits staatspapier en dat van de zwakste eurolanden te groot zou worden, zou de ECB in dat scenario obligaties van zwakkere eurolanden beginnen op te kopen om de rente voor die landen naar beneden te halen.

Problematisch
De woordvoerder van de ECB wees erop dat het thema nog niet is besproken door de raad van gouverneurs. Hij beklemtoonde dat de centrale bank van de eurozone binnen het kader van zijn mandaat zal blijven handelen. Dat verbiedt de geldkraan open te draaien om de staatsschuld van eurolanden te financieren.

In Duitsland werd meteen afwijzend gereageerd op het plan zoals het in Der Spiegel werd beschreven. 'Vanuit theoretisch oogpunt zeer problematisch', stelde een woordvoerder van het ministerie van Financiën. Hij voegde er wel aan toe dat hij niet op de hoogte is van het bestaan van een dergelijk plan.

Maatregelen
Begin deze maand had ECB-voorzitter Mario Draghi nieuwe maatregelen in de strijd tegen de schuldencrisis aangekondigd. Hij verstrekte geen details, maar de vermoedens gaan in de richting van de aankoop van obligaties van eurolanden in moeilijkheden. Op 6 september komt de raad van gouverneurs van de ECB opnieuw bijeen en dan zou Draghi meer duidelijkheid verschaffen.

De ECB beschikt reeds over een instrument om obligaties op te kopen op de secundaire markt, maar dat in Duitsland gecontesteerde programma is de voorbije maanden niet meer geactiveerd, ondanks de stijgende rente op Spaans en Italiaans staatspapier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden