ECB blijft alert op risico's brexit

Draghi spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen van de brexit. Beeld REUTERS
Draghi spreekt zijn zorgen uit over de gevolgen van de brexit.Beeld REUTERS

De risico's op nieuwe economische tegenvallers in de eurozone blijven groot, mede door de onzekerheid rond de brexit. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB.

Draghi merkte op dat de markten zich de eerste tijd sinds het Britse referendum 'bemoedigend' weerbaar hebben getoond. De echte impact van het Britse vertrek uit de EU moet echter nog blijken. 'Over enkele maanden verwachten we meer informatie te hebben en zullen we een betere indicatie kunnen geven van de economische omstandigheden', aldus de Italiaanse centralebankpresident.

De Europese Centrale Bank (ECB) hield de rentetarieven in de eurozone zoals verwacht ongewijzigd en veranderde ook de rest van zijn stimuleringsmaatregelen niet. Dat betekent dat de bank voor 80 miljard euro per maand aan obligaties blijft opkopen. Samen met de lage rentes moet dat programma de bijzonder lage inflatie en de zwakke economische groei in de eurozone aanjagen.

Volgens Draghi is niet overwogen om de regels voor het opkoopprogramma op te rekken. Door de economische onzekerheid zijn de rendementen op veel staatsobligaties onder het nulpunt gezakt. Dit maakt de vijver waarin de ECB kan vissen steeds kleiner, omdat de bank geen obligaties met negatieve rendementen mag kopen.

Econoom Nick Kounis van ABN AMRO gaf in een reactie aan te rekenen op een uitbreiding van het opkoopprogramma in september. Hij rekent daarbij op een verhoging tot 100 miljard euro per maand, terwijl de looptijd mogelijk wordt verlengd tot eind volgend jaar. Voorlopig hanteert de ECB maart 2017 als eindpunt voor het programma, als de inflatie dan inmiddels voldoende tekenen van leven vertoont.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden