ECB: beperking loonsverhogingen essentieel

(Novum/Betten) - De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt aandachtig naar de loonsontwikkelingen in de eurozone. Volgens bankpresident Jean-Claude Trichet is het essentieel dat deze beperkt blijven om de inflatie niet verder op te laten lopen. Dat zei hij donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

"Wij hebben als taak de prijsstabiliteit op de middellangetermijn te bewaren. Het is daarbij essentieel dat tweede ronde-effecten worden beperkt", zo zei Trichet. Ook uitte hij zich bezorgd over voorgestelde indexatie van lonen.

Volgens de bankpresident toont data sterke inflatiedruk op de korte termijn aan, gedreven door vooral hogere energie- en voedselprijzen. Eind dit jaar zal de geldontwaarding pas geleidelijk matigen.

In maart kwam de inflatie in de vijftien eurolanden uit op 3,5% op jaarbasis, zo bleek eerder uit voorlopige cijfers van het Europese bureau voor statistiek, Eurostat. Daarmee ligt de inflatie op het hoogste peil in veertien jaar. De Europese Centrale Bank hanteert een gemiddelde prijsstijging van 2% op jaarbasis als ijkpunt voor haar rentebeleid.

De ECB handhaafde donderdag het rentetarief op 4,00%, conform verwachting. TomTom moet opnieuw fors terrein prijsgeven, en is met een verlies van 4,6% de grootste daler in de AEX. Petercam heeft het advies verlaagd naar sell en geeft TomTom een koersdoel mee van EUR 21.

Op de lokale markt stijgt Galapagos 1,8% op EUR 6,36. Bausch & Lomb en Galapagos hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend waarbij Bausch & Lomb de exclusieve optie krijgt om een aantal Galapagos-moleculen te selecteren en verder te ontwikkelen tot medicijnen voor toepassing bij oogziektes. Galapagos ontvangt EUR 255.000 in contanten als voorafbetaling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden