ECB: Banken blijven afschrijven

Van onze redactie economie

amsterdam – De banken in Europa dienen er ernstig rekening mee te houden dat zij dit en volgend jaar nog miljarden euro’s moeten afschrijven op leningen. Doordat overheden zich op de kapitaalmarkten storten om geld te lenen, krijgen de banken ook minder kans om obligaties te verkopen.

De Europese Centrale Bank (ECB) laat deze waarschuwingen klinken in het maandagavond laat uitgebrachte halfjaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit in de eurozone. Boven op de 238 miljard euro die eind 2009 op slechte leningen werd afgeschreven, moeten banken in de eurozone voor dit jaar rekenen op voorzieningen ter waarde van 90 miljard euro, voor 2011 komt daar nog eens 105 miljard bij.

Sinds begin 2007, het jaar waarin de crisis zich voor het eerst deed voelen, is mondiaal voor 1700 miljard dollar aan slechte leningen afgeschreven.

Teneinde de banken overeind te houden en de economie te stimuleren, hebben overheden zich zwaar in de schulden gestoken. Het gemiddelde begrotingstekort is dit jaar door de Europese Commissie geraamd op 6,6 procent. Ierland heeft met 14,3 procent het hoogste tekort, gevolgd door Griekenland met 13,6 procent.

Begin mei is de ECB begonnen met het opkopen van staatsschuldpapier. Deze omstreden stap, die is bedoeld om de markt voor staatsleningen draaiende te houden, komt erop neer dat de geldpers wordt aangezet om de tekorten van staten te financieren. Per 28 mei is op die manier door de ECB voor 35 miljard euro aan schuld gekocht, een week eerder was dat nog 26,5 miljard. Van welke landen die schulden waren, vertelt de ECB niet. Maar tegenover onder meer persbureau Reuters hebben ECB-medewerkers verklaard dat het vooral gaat om schulden van Zuid-Europese landen.

De afgelopen dagen heeft de kapitaalmarkt aardig wat slecht nieuws te verduren gehad. Zo is de kredietwaardigheid van Spanje door kredietbeoordelaar Fitch Ratings met een stap verlaagd van AAA naar AA plus. Frankrijk heeft gemeld dat het moeite zal hebben de hoogste rating van AAA te handhaven. Vanuit China klonk gisteren dan ook een kritisch geluid richting Europa. Premier Wen Jiabao waarschuwde Europa ondanks de oplopende schulden niet te snel te stoppen met de stimulering van de economie. De Europese problemen zouden anders kunnen leiden tot wat wordt genoemd een double-dip recessie. De vrees daarvoor groeit nu duidelijker wordt dat de ruimte voor overheden om te stimuleren bij oplopende schulden kleiner wordt.

De koers van de euro daalde gisteren naar het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. De waarde van de munt ging naar 1,2109 dollar, de laagste stand sinds april 2006. De aandelenbeurzen daalden mee, waarbij vooral de bankaandelen het moesten ontgelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden