EC dreigt Nederland met rechtszaak over kansspelen

(Novum/Betten) - Nederland hangt een Europese rechtszaak boven het hoofd. De Europese Commissie zei donderdag dat Nederland de obstakels voor het aanbieden van sportwedstrijden moet opheffen. Als de Nederlandse regering niet binnen twee maanden reageert, dan overweegt de EC een zaak aan te spannen voor het Europees Hof van Justitie.

De Commissie, het orgaan van de Europese Unie dat onder meer toeziet op naleving van de Europese regelgeving, is van mening dat de Nederlandse gokwetgeving in strijd is met de regels voor het vrij verkeer van diensten. Het gaat daarbij alleen om sportprijsvragen, zo meldt de EC. De Commissie komt met haar besluit na een onderzoek naar klachten van commerciële aanbieders van sportweddenschappen. Ook Griekenland werd op de vingers getikt.

Regeringen mogen restricties opleggen aan gokactiviteiten, bijvoorbeeld ter bescherming van het algemeen belang. De beperkingen moeten dan wel 'noodzakelijk, evenredig en niet-discriminerend' zijn. "Een lidstaat kan dus niet aanvoeren dat burgers van gokken moeten worden afgehouden en hen er tegelijkertijd toe aanzetten mee te doen aan staatsloterijen, kansspelen of weddenschappen die de eigen schatkist spekken", voert de Commissie aan.

In haar ogen heeft Nederland recentelijk nieuwe verslavende kansspelen ingevoerd. Bovendien zou de intensieve reclame voor kansspelen en de afwezigheid van concrete maatregelen ter bestrijding van gokverslaving aantonen dat geen sprake is van een beleid om de gelegenheid tot gokken echt te beperken.

Europa voert al vanaf april 2006 een onderzoek uit naar de beperkingen die een aantal landen, waaronder Nederland, oplegt aan aanbieders van sportweddenschappen. Zij moeten een vergunning krijgen van de Nederlandse overheid, zelfs als zij al wel over een licentie beschikken in een andere lidstaat van de Europese Unie.

In Nederland is de Lotto de enige vergunninghouder van sportweddenschappen. Commerciële aanbieders, bijvoorbeeld de Britse bookmakers William Hill en Ladbrokes, komen niet in aanmerking voor een licentie.

De Lotto zei in een reactie net als de Nederlandse staat geen voorstander te zijn van een vrije kansspelmarkt. De organisatie, die onder meer de merken Krasloten en Toto heeft, is van mening dat het huidige systeem de sociale kosten als gevolg van onder meer verslaving en criminaliteit goed onder controle houdt. "Bovendien komt de opbrengst van kansspelen ten goede aan onze samenleving. Deze positieve zaken komen in gevaar bij het accepteren van een ongecontroleerde vrije markt", zo stelt directeur Tjeerd Veenstra.

Nederlandse ministers van Justitie hebben tot nu toe aangegeven vast te houden aan het huidige beleid met een beperkt aantal vergunninghouders, omdat daarmee de risico's op kansspelverslaving, fraude en oneerlijke spelvoorwaarden het best kunnen worden tegengaan.

Volgens het Nederlandse College van Toezicht op de Kansspelen kwam de totale spelopbrengst van de zeven vergunninghouders waarop het College toezicht houdt in 2006 uit op anderhalf miljoen euro. Hiervan komt vierhonderd miljoen euro toe aan de schatkist. Indien ook de kansspelbelasting van bijna honderd miljoen over het prijzengeld wordt meegeteld, komt in totaal vijfhonderd miljoen ten goede aan de staat. De overige 370 miljoen gaat naar goede doelen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden