Ebru Umar is terug, maar hoe veilig is ze in Nederland?
Even leek Metro-columniste Ebru Umar (45) toch de mond gesnoerd, gisterochtend na aankomst in Nederland. De anders niet bepaald mediaschuwe Umar, die vanwege belediging van de Turkse president Erdogan in Turkije is aangeklaagd, liet korte tijd niets van zich horen. Om een paar uur later op een filmpje op de website van Metro uit te leggen dat ze niet over telefoon of computer beschikt: "Heb nog even geduld."
Umar werd op 23 april op haar vakantieadres in het Turkse Kusadasi aangehouden wegens kritische tweets. Ze kwam snel vrij, maar mocht het land niet verlaten. Umar is bedreigd door onder andere Nederlandse Turken, die ze beantwoordde met tweets als 'Fuck de Nederturken'. Zelf vermoedt ze dat het mensen uit deze groep zijn die achter haar aanhouding zitten. Tijdens haar afwezigheid is ingebroken in haar huis in Amsterdam, waar inbrekers 'hoer' op de muren schreven.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) blijft bezorgd over Umar. Je bent ook in Nederland blijkbaar niet meer veilig om je mening te uiten, stelt NVJ-voorzitter Marjan Enzlin, nu Umar niet terug durft naar haar huis.
Turkije heeft dinsdag het uitreisverbod van Umar ingetrokken, meldt minister Koenders van buitenlandse zaken aan de Tweede Kamer, die 18 mei debatteert over de kwestie. "Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak", aldus de minister. Umar mag de uitkomsten van het gerechtelijk onderzoek in Nederland afwachten. De komende periode zal duidelijk worden of de Turkse autoriteiten daadwerkelijk overgaan tot vervolging.
Umar, die een zomerhuis en auto heeft in Turkije, denkt dat ze niet meer naar Turkije terugkeert, meldt ze via Metro. "Zoals ik er nu over denk, ga ik daar niet meer heen. Dus gefeliciteerd, Nederturken. (...) Verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat."
In de brief reageerde minister Koenders op de heftige reacties en het 'stevig getoonzette debat', dat gevoerd wordt rondom de kwestie-Umar. "Ik roep nog een keer op om naar elkaar te luisteren en op een respectvolle manier elkaars mening te accepteren op basis van vrijheid van meningsuiting en actieve tolerantie."
undefined