Ebolapatiënt naar huis met antibioticakuurtje

Ziekenhuizen in Liberia werken met de hoogste veiligheidsmaatregelen. Beeld afp
Ziekenhuizen in Liberia werken met de hoogste veiligheidsmaatregelen.Beeld afp

"Een kritieke gemiste kans, die ervoor had kunnen zorgen dat anderen aan het virus werden blootgesteld", noemen experts de misser van een ziekenhuis in Texas. Toen de patiënt vorige week vrijdag het Texas Health Presbyterian ziekenhuis in Dallas inliep met vage klachten werd er een bloedtest gedaan waarna hij weer naar huis werd gestuurd een kuur antibiotica.

Toen de patiënt twee dagen later op zondag opnieuw werd binnengebracht met een ambulance was hij een potentieel gevaar voor het ambulancepersoneel. De ambulancemedewerkers zitten sindsdien in quarantaine, maar de test zijn vooralsnog negatief.

Het gevaar ligt om de hoek
Al maanden waarschuwt het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie dat ebola 'slechts één vliegtuig weg is', en dringen ze er bij ziekenhuispersoneel op aan om patiënten te vragen of ze recent in Liberia, Sierra Leone or Guinea zijn geweest, de landen die het hardst zijn getroffen door de ziekte. Pas op zondag kwamen de artsen erachter dat de patiënt kort geleden in Liberia was geweest.

Dr. Edward Goodman, specialist infectieziekten zei in een persconferentie dat het ziekenhuis onderzoekt wat er mis is gegaan bij het eerste bezoek van de patiënt. "Het personeel is goed getraind op protocollen voor besmettelijke ziektes. We vergaderen al werken over wat we moeten doen in een geval als dit."

Onduidelijke symptomen
In het beginstadium lijken de symptomen van ebola erg op die van andere viraal overdraagbare ziektes. Vermoeidheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn. "Juist daarom is het belangrijk om te vragen naar de reisgeschiedenis van een patiënt", aldus Goodman.

Volgens dr. Michael Osterholm, expert infectieziekten aan de universiteit van Minnesota, zijn die twee dagen dat de patiënt terug thuis was een 'kritiek punt'. "In deze tijd zou de vraag naar iemands reisgeschiedenis een standaardprocedure moeten zijn. Als hij in een risicogebied is geweest, kan dat een indicatie zijn om hem te testen op ebola."

Directeur dr. Thomas Frieden, van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie zei op de persconferentie dat het mogelijk is dat de patiënt in contact is geweest met anderen, "maar dat is waarschijnlijk slecht een klein groepje mensen en dan vooral familieleden".
Volgens Osterholm is het opvallend dat de getroffen patiënt geen arts is die in contact stond met ebolapatiënten in West-Afrika. Alle andere westerse patiënten waren dat wel.

"In elk noodgeval zou je willen dat dingen anders waren verlopen", zei Gerald Parker, vicepresident bij het Texas A&M Health Centre. "Dit onderstreept het feit dat ebola is een mondiaal probleem en een gevaar voor de nationale volksgezondheid. We moeten ons meer inspannen om West-Afrika te helpen om dit virus onder controle te krijgen."

Epidemioloog Ann Rimoin van de Universiteit van Californië is niet erg bezorgd dat de misser grote gevolgen heeft. Ebola kan zich alleen verspreiden via direct contact van lichaamssappen. "Pas als een patiënt echt heel erg ziek is, is hij besmettelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden