Ebola treft vooral vrouwen en kinderen

In Liberia is 75 procent van slachtoffers vrouw. Zieke kinderen worden verstoten.

Een groot deel van de bijna 2700 mensen die tot nu toe aan ebola overleden zijn, is vrouw of kind. Volgens het ministerie van volksgezondheid in Liberia is zelfs 75 procent van de slachtoffers vrouw.

Door hun rol als mantelzorger en het bijkomende contact met ebola-patiënten zijn vrouwen een kwetsbare doelgroep. Ook het contact van zwangeren met gezondheidsmedewerkers, een andere risicogroep, vergroot de kans op besmetting. Als ze daarvóór al niet besmet zijn: mannen kunnen zelfs als ze genezen zijn nog zeven weken het virus via hun sperma overdragen, een amper bekend feit.

Kinderen zijn vooral kwetsbaar door hun positie: wie zijn ouders aan ebola verliest, wordt vaak verstoten. Ook zijn kinderen vaak al zwak door andere ziektes, zoals malaria.

Intussen gaat de strijd tegen het virus door. Sierra Leone, naast Liberia en Guinee een van de zwaarst getroffen landen, zit sinds donderdag 'op slot'. Bewoners moeten binnen blijven, terwijl 28.000 hulpverleners langs de deuren gaan om voorlichting te geven, zeep uit te delen en nieuwe slachtoffers op te sporen. Groot-Brittannië volgt het Amerikaanse voorbeeld en gaat 700 bedden doneren.

Helaas is het wantrouwen jegens hulpverleners enorm. Zij werden de afgelopen tijd regelmatig aangevallen, met als dieptepunt de moord op negen mensen in Guinee, donderdag, onder wie drie artsen van het lokale ziekenhuis, een pastoor en drie journalisten. Na een voorlichtingsavond over ebola bekogelden jongeren de groep met stenen en namen zij hen mee. Gisteren vond de politie zeven verminkte lichamen terug. Zes verdachten zijn inmiddels opgepakt.

Ook in de steden heerst verwarring. In de wijk West Point in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ontstonden rellen, nadat de bevolking had ontdekt dat ebola-patiënten in klinieken voedsel en goede verzorging kregen, terwijl de bevolking straatarm is. De kliniek werd opengebroken, matrassen van patiënten meegenomen.

Dit wantrouwen en de grote tekorten aan hulpmiddelen maken dat Artsen zonder Grenzen sceptisch is over de 'opsluiting' in Sierra Leone. "Als iemand ebola blijkt te hebben, halen hulpverleners die persoon uit huis. Maar waar gaan zieken naartoe?" vraagt Frank Theunissen van de hulporganisatie zich af. "Alle opvangklinieken zitten immers vol."

Tot nu toe zijn zeker 5335 mensen besmet, de regering van Sierra Leone vreest voor een stijging van 20 procent alleen al dit weekend. "De mensen verwachten dat hulpverleners ze helpen. Maar tot nu toe kunnen we gewoon weinig doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden